Eurovisió 2023

L'altra Eurovisió on sí que es canta en català

El músic Roger Argemí representarà el català al Liet Festival, l'alternativa multilingüe al festival de la cançó

Laura Minguella
3 min
Roger Argemí durant els assajos del Liet Festival.

A la final d'Eurovisió el català mai s'hi ha pogut sentir, tot i els intents frustrats de Joan Manuel Serrat l'any 1968 i també dels diversos representants d'Andorra (fins a cinc), que sempre s'han quedat a les semifinals. A Europa, però, hi ha un altre festival de la cançó on el català sí que hi és benvingut. Es tracta del Liet Internacional, el conegut popularment com “l’Eurovisió de les llengües minoritàries”, que va néixer el 2002 inspirat pel concurs Liet de cançons en frisó, celebrat a la província de Frísia, al nord dels Països Baixos. El seu objectiu sempre ha estat promocionar i donar visibilitat a les llengües europees minoritàries, és a dir, aquelles que no són majoritàries dins d'un estat, com per exemple el còrnic al Regne Unit, el sami a Noruega, el bretó a França o el català i el gallec a Espanya. Des de l’any 2008, el festival compta amb el suport del Consell d’Europa i ha aconseguit establir-se com un dels esdeveniments més importants per celebrar la diversitat lingüística europea.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El certamen organitza enguany la seva 13a edició després de dos anys d’aturada causats per la pandèmia. La final se celebra aquest divendres –només un dia abans que la d’Eurovisió– a Tonder, Dinamarca, i compta amb tretze participants molt diversos tant per les llengües en què canten com pels estils musicals de les seves cançons. Tots representen diferents territoris d’Europa amb llengües pròpies: el jove artista Roger Argemí serà l'encarregat de representar el català amb La contradicció, un tema electropop que ell mateix descriu com “una cançó d’amor mil·lennial amb una lletra suau i un ritme que emula el dels artistes de les radiofórmules internacionals”.

És el segon cop que l’artista igualadí és escollit per representar el català, ja que també va ser seleccionat per a l'edició del 2020, que es va cancel·lar per la pandèmia. La llengua catalana va guanyar el Liet Internacional fa deu anys i ho va fer amb el conjunt sabadellenc Pomada, que va interpretar la cançó En Pere Gallerí. Argemí veu possibilitats de repetir la victòria del català perquè, a diferència dels seus contrincants, que porten al festival cançons folklòriques i de pop acústic, ell ha apostat per un tema pop-funk amb una sonoritat elèctrica i global. És en aquesta aposta que es veu reflectit el seu segell personal, ja que les seves cançons agafen les sonoritats d'artistes com Dua Lipa, The Weeknd o Charlie Puth, però tenen les lletres en català. "És una cosa que la gent d'aquí no està gaire acostumada a sentir i quan escolten una cançó de l'estil de The Weeknd, però en català, molts pensen que l'haurien d’escoltar en anglès, però no ha de ser així necessàriament: el català té una sonoritat molt bonica".

Argemí explica que ha fet un gran esforç durant les darreres setmanes per poder donar el millor de si mateix divendres a l’escenari i mirar de guanyar. Així mateix, apunta que, si no guanya, s'endurà de tornada a Catalunya una experiència molt rica i plena: “Agafar l’avió cap a Dinamarca i compartir aquesta experiència amb músics de tot Europa que estimen la música igual que tu és com fer un màster intensiu. Amb el Liet m’estan passant coses molt xules, estic coneixent moltíssima gent i he crescut molt com a artista amb tot això.” El músic confessa que se sent amb certa responsabilitat. “Estic representant el català en un concurs internacional i l’idioma es mereix una bona candidatura”, argumenta. També explica que l'emociona poder donar a conèixer el català fora del territori on es parla, perquè creu que “és un idioma molt bonic, té una cultura molt rica i és una oportunitat per expandir-lo, encara que sigui per un dia”.

El Liet Internacional se celebra aquest divendres a les 19 h i es podrà seguir via streaming a través de la pàgina web del festival.

stats