Eurovisió 2023

Eurovisió tanca la polèmica sobre els vots i dona el resultat del festival com a definitiu

La Unió de Radiodifusió Europea (UER) considera que el reajustament de la votació va ser correcte

3 min
La Kalush Orchestra

BarcelonaEl resultat final d'Eurovisió no es modificarà. Ho ha decidit la Unió de Radiodifusió Europea (UER), organitzadora del festival, després de tancar la investigació arran de les queixes presentades per sis països que van denunciar que els vots dels seus jurats professionals van ser anul·lats sense avís previ. Després de la final d'Eurovisió, Romania, Geòrgia, l'Azerbaidjan, Polònia, San Marino i Montenegro van denunciar que els seus vots no van ser tinguts en compte perquè l'organització va al·legar irregularitats i van demanar-ne explicacions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La UER ha explicat que la decisió de no comptabilitzar els seus vots es va prendre arran de la segona semifinal, durant la qual es va detectar que els sis jurats havien col·locat els altres cinc països en posicions preferents del seu rànquing de vots. "Quatre dels sis jurats [l'Azerbaidjan, Geòrgia, Romania i San Marino] van col·locar els altres cinc països dins els seus top 5; un jurat [Montenegro] va col·locar els mateixos cinc països dins el seu top 6; i el jurat restant [Polònia] va col·locar quatre d'aquests països al top 4 i va deixar el cinquè dins el top 7. Quatre dels sis van rebre almenys una vegada el màxim de 12 punts”, detalla la UER. Les regles del festival preveuen que si es detecta qualsevol mena d'irregularitat pel que fa a les votacions l'organització té el dret d'eliminar-les i substituir-les per un càlcul agregador automàtic, com va passar dissabte durant l'emissió de la final d'Eurovisió. Després de donar aquestes explicacions, la UER ha refermat la decisió de canviar les votacions d'aquests sis països per un càlcul agregat tant a la semifinal com a la final.

Si la UER hagués decidit revocar el reemplaçament de vots, la classificació final podria haver canviat i Chanel podria haver quedat segona. Tot i que hauria sigut favorable a la delegació espanyola, RTVE va renunciar a lluitar per la segona plaça perquè considera que la UER va actuar correctament. "El resultat és el que és i les normes són clares. No és la primera vegada que es fa un ajustament en les votacions. No vull que s'entengui que RTVE renuncia a posar-hi un recurs, sempre hem anat a totes i Chanel ja ha guanyat. No està en joc la segona plaça. Demano sensatesa. Ucraïna va guanyar perquè el televot li va donar el suport majoritari", va explicar al principi de la setmana María Eizaguirre, directora de comunicació de RTVE.

La polèmica pels vots anul·lats va començar la mateixa nit de la final i es va allargar l'endemà, quan la televisió pública romanesa va denunciar que els seus vots no s'havien tingut en compte. “Ens ha sorprès constatar que el resultat del vot del jurat de Romania no va ser tingut en compte en el càlcul de la classificació final”, va assegurar la televisió pública en un comunicat recollit pel diari Libertatea. També van denunciar que no van rebre cap explicació específica de la Unió de Radiodifusió Europea (UER) sobre les presumptes irregularitats invocades per anul·lar-los els vots. Per aquest motiu, han presentat una reclamació a l’organització del festival.

El jurat romanès havia atorgat 12 punts –la màxima puntuació– a Moldàvia, però la UER va decidir donar els 12 punts romanesos a Ucraïna després d’aplicar un procediment que la televisió pública de Romania ha qualificat de “no transparent”. És per aquest motiu que diverses veus crítiques asseguren que el vot romanès va ser anul·lat per afavorir Ucraïna, que finalment va ser la guanyadora del festival –tot i que gràcies al televot–, i que durant tota la final va rebre mostres de suport arran de l'agressió militar de Rússia.

De fet, la presentadora romanesa que havia de comunicar els vots del jurat, Eda Marcus, no va poder intervenir en directe a la gala i va ser un membre de l’organització l’encarregat d’anunciar-los des de Torí. En un vídeo que s’ha fet viral a Romania es veu Marcus incrèdula quan no pot entrar en directe a la gala i la presentadora d’Eurovisió, Laura Pausini, diu que la connexió no es pot fer per motius tècnics.

stats