Eurovisió 2023

Chanel, de ser assetjada a les xarxes a triomfar a Eurovisió

La cantant d’Olesa de Montserrat va fer realitat el ‘chanelazo’ a l'aconseguir la tercera posició al festival

4 min
L'actuació de Chanel a Eurovisió

BarcelonaFeia gairebé trenta anys que Espanya no aconseguia entrar en el top 3 d'Eurovisió. L'artífex d'aquesta fita ha sigut Chanel Terrero, la cantant cubanocatalana que no va començar precisament bé la seva carrera cap a Eurovisió: la seva elecció per sorpresa al Benidorm Fest, on les opcions favorites eren Tanxugueiras i Rigoberta Bandini, van provocar una allau de crítiques que van fer que la cantant abandonés les xarxes socials. En una entrevista amb l’ARA mesos abans de viatjar a Torí, Chanel explicava que havia tancat el seu Twitter per protegir la seva salut mental, i de motius no n'hi faltaven. Durant els dies posteriors al Benidorm Fest es va fer un fart de llegir comentaris racistes però també d’altres que titllaven la seva cançó, SloMo, i la seva actuació de ser poc feministes, una de les acusacions de les quals més vegades ha hagut de defensar-se. Dissabte, després de l’actuació en què va demostrar els fruits d’anys treballant en el món del musical, tots els comentaris feridors van quedar enrere.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Honestament, com he dit moltes vegades, jo no treballo per als altres, treballo per a mi i per a l’equip. No treballo per a la mala energia de fora, només per a la bona. I si s'han tancat boques no s’ha fet res per aconseguir-ho, només una feina que ha sortit del cor. Dels covards no s’ha escrit res i nosaltres hem tirat cap endavant amb el nostre art”, explicava Chanel en la roda de premsa immediatament posterior al festival. La cantant ha aconseguit el millor resultat per a Espanya des del 1995, quan Anabel Conde va quedar segona en l’edició celebrada a Dublín. ¿Quina és la clau de l’èxit de Chanel? Segons la seva exprofessora de ball i “segona mare”, Jenny Poquet, és ser “oli”: “En el món hi haurà 200 milions de ballarins i músics i l’única clau per destacar és ser bona persona. Ser bona persona et converteix en oli en l’aigua; mai es barreja, sempre hi flota per damunt”, li va aconsellar la professora quan Chanel tenia set anys.

La cubanocatalana va quedar tercera a Eurovisió però durant una part de la final va haver-hi opcions reals que guanyés, una esperança que van tenir molts eurofans quan van veure que els primers 12 punts de la nit del jurat professional anaven a parar a Espanya. Amb tot, a mesura que es van anar desvelant les puntuacions dels jurats de la resta de països, semblava clar que la disputa pel primer lloc la guanyaria el Regne Unit, amb Suècia i Espanya per darrere. No va ser fins a l’entrada del televot que Ucraïna va fer el sorpasso gràcies a uns espectaculars 400 punts que la van impulsar a dalt de tot de la classificació. D’aquesta manera, el Regne Unit quedava en segona posició amb 466 punts i Chanel tercera amb 456. Sobre la polèmica de la victòria política d’Ucraïna, la cantant no ha volgut afegir llenya al foc: “Em sembla preciós que hagi guanyat Ucraïna. Els hem donat suport des del primer minut i ens semblen uns artistes increïbles”, ha dit.

Formada en el món dels musicals

L’espectacular actuació de dissabte de Chanel, amb una coreografia molt exigent creada pel nord-americà Kyle Hanagami, antic col·laborador de Jennifer Lopez, és el resultat d’anys de formació. Chanel es va començar a formar com a ballarina de ben petita. Va començar fent gimnàstica rítmica, però ho va deixar perquè la resta de companyes li feien bullying i la insultaven per la seva raça. "En la meva adolescència, molts papers no me'ls donaven pel meu to de pell. Encara queda molta feina per fer per obrir la nostra ment", explicava en una entrevista a El Mundo després de convertir-se en la gran sorpresa de la primera semifinal del Benidorm Fest.

Amb 16 anys, Chanel va abandonar Olesa de Montserrat, on s’ha criat i on encara viu la seva família, per instal·lar-se a Madrid i provar sort en el món dels musicals, on finalment ha pogut fer carrera. Ha participat en muntatges com Mamma miaEl rey leónEl guardaespaldas i Flashdance (d'aquests dos últims n'era la protagonista). I actualment prepara Malinche, el musical de Nacho Cano sobre la relació entre Hernán Cortés i la Malinche, la dona ameríndia que va acompanyar i assessorar l'espanyol en la conquesta de Mèxic. De disciplina i talent per fer qualsevol projecte que se li presenta al davant en té de sobres; ho certifica Steven Spielberg, que va valorar fitxar-la per ser l’Anita del seu West Side story. Chanel va ser una de les cinc finalistes per al paper, i tot i que finalment no el va aconseguir, té l’orgull que el director la felicités personalment pel seu talent. “Anaven passant els dies, anava superant proves, i l'últim dia va aparèixer Steven Spielberg per la porta, em va donar la mà i em va dir: «Moltes gràcies per venir de tan lluny, tens molt de talent. Molta merda!»”, explicava a l’ARA fa uns mesos.

Quan Chanel va ser triada al Benidorm Fest el seu primer record va ser per a la seva àvia, Leonor Bergé, a la qual va dedicar en català la seva victòria amb un "T’estimo, iaia". Dissabte, quan Chanel va aconseguir fer podi a Eurovisió, una de les més emocionades era la seva àvia, que va veure l’actuació de la seva neta des d’un Teatre de la Passió d’Olesa ple de gom a gom de veïns que desitjaven veure com triomfava. “Nosaltres sabíem que ella valia per a això, però ha sigut molt impactant”, confessava l’àvia després de l’actuació. Després de molts mesos concentrada en Eurovisió, ara Chanel podrà tornar a Olesa de Montserrat a veure la seva àvia i la resta de la família i a menjar l’escudella que, segons va explicar Jenny Poquet, ja li tenen preparada.

On se celebrarà Eurovisió 2023?

La tradició mana que el país que guanya Eurovisió es converteixi l'any següent en amfitrió del festival. Així doncs, Ucraïna hauria de ser l'escenari d'Eurovisió 2023, una possibilitat que ara mateix sembla difícil. Tot i així, aquest diumenge Volodímir Zelenski assegurava que el país farà tot el possible per acollir el festival i que el seu desig és que sigui Mariúpol, ara mateix assetjada per les tropes russes, la ciutat escollida per ser la seu de la trobada eurovisiva.

En el cas hipotètic que Ucraïna no pogués organitzar Eurovisió 2023, Espanya ja ha manifestat que estaria disposada a acollir el festival. RTVE ha matisat, però, que ara mateix la seva prioritat és ajudar Ucraïna en tot el que sigui possible perquè el festival es pugui fer on toca. Si finalment Espanya hagués d'acollir Eurovisió, Chanel ja ha dit que li agradaria que fos a Barcelona.

stats