Mèdia 18/05/2016

Luis Campo Vidal dirigeix un documental per “fer justícia” a Jujol

2 min
Luis Campo Vidal dirigeix un documental per “fer justícia” a Jujol

El periodista Luis Campo Vidal va viure molt temps a Cornellà de Llobregat durant la seva joventut, però no va descobrir fins fa pocs anys un tresor modernista que va tenir molt a prop: els edificis de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí. “Vaig anar-hi a presentar una novel·la fa prop de sis anys i em vaig trobar amb Can Negre. L’edifici em va impressionar molt i després de la presentació l’alcalde em va mostrar la casa”, afirma el periodista, que va convertir l’impacte que li van produir “els colors, els mecanismes i els missatges encriptats” d’aquesta antiga masia convertida en el Centre Jujol en la llavor d’un documental sobre la seva obra.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com que la figura d’Antoni Gaudí està molt explotada, Campo Vidal, que el dirigeix, i la guionista Eva Tuneu es van centrar en la col·laboració de Jujol i Gaudí en obres com la Casa Batlló, la Pedrera i el Parc Güell i, també, en algunes de les obres més destacades de Jujol en solitari, com la Casa Bofarull i el Teatre Metropol. Està previst que el documental, que porta per títol Jujol - Gaudí. Dos genis de l’arquitectura i que durarà 52 minuts, estigui llest al setembre. A Luis Campo Vidal li agradaria que TV3 participés en la producció. A més, ja hi ha diverses cadenes internacionals que s’hi han interessat. La pel·lícula es va rodar a Barcelona, Sant Joan Despí i Tarragona i inclou els testimonis de 14 personalitats, entre les quals hi ha el fill de l’arquitecte Josep Maria Jujol; els arquitectes Josep Llinàs i Oriol Bohigas; Perejaume; Juan José Lahuerta, cap de les col·leccions del MNAC; Carlos Flores, arquitecte i historiador; Montserrat Duran, historiadora de l’art i arxivera; Toshiaki Tange, arquitecte i el president del Centre d’Estudis Gaudinistes, i la dibuixant Pilarín Bayés. Amb Jujol, diu Llinàs, “vaig descobrir que es podia fer arquitectura amb uns instruments diferents dels que m’havien ensenyat”.

Sant Joan Despí és una de les localitats on hi ha més obres de Jujol i fa pocs dies Campo Vidal va tornar-hi per presentar un altre documental monogràfic sobre Jujol, més breu que el que es va dedicar als dos arquitectes i titulat Jujol a Sant Joan Despí. “Jujol té molt per descobrir”, subratlla Campo Vidal, que s’ha fixat com a objectiu “fer justícia” amb un artista que considera “un geni”. Després de capbussar-se en els seus treballs, el periodista defineix l’arquitecte com un home “que treballava al seu propi ritme” i que tenia “un perfil baix”. Però també com un creador “que ho signava tot” i que va deixar “molts missatges per desxifrar”. Antoni Ribas Tur

stats