Periodisme

Mor Toni Batllori, ninotaire històric de 'La Vanguardia'

La seva última tira còmica s'ha publicat avui al diari

3 min
Toni Batllori en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl dibuixant Toni Batllori ha mort aquesta nit a casa seva, a Teià, segons ha anunciat La Vanguardia, diari amb el qual col·laborava des de 1991. La seva mort es va produir poques hores després d'entregar la seva última tira diària, publicada avui. Batllori, nascut a Barcelona l'any 1951, patia un càncer.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Batllori, dibuixant i artista multidisciplinari –va conrear altres disciplines com la pintura, l'escultura i la fotografia–, va començar a col·laborar amb La Vanguardia l'any 1991, publicant els seus dibuixos a la secció d'Esports. El 1994 va començar a fer la tira Ninots, que es publicava a la secció de Política del diari i amb la qual feia la contracrònica de l'actualitat del moment.

La carrera de Batllori, fill del dibuixant de còmics Antoni Batllori i Jofré, va començar a finals dels anys 60 publicant els seus dibuixos en revistes com Oriflama i En Patufet. D'allà va passar, durant els 70, al setmanari satíric El Papus. Al llarg de la seva carrera, a més de col·laborar amb La Vanguardia, va publicar els seus dibuixos en altres publicacions com Diari de Barcelona, Avui, El País i El Jueves. A més de les seves publicacions en premsa, va fer recopilatoris i el llibre Mil millones de mejillones, una sàtira il·lustrada que narrava l'odissea de polítics com Obama, Pujol o Berlusconi en un inventat naufragi d'un creuer.

El 2008 li va ser concedit el premi Ciutat de Barcelona de Mitjans de Comunicació. El jurat dels guardons va destacar "la qualitat i agudesa dels seus comentaris gràfics al diari La Vanguardia i l'esforç de vincular treball i actualitat i fer-ho en un temps curt". També va rebre altres premis com el Manuel Salas i Ferré (2000), el Gat Perich (2004) o el Junceda (2004).

Més enllà de la seva obra com a humorista gràfic, un dels seus últims projectes va ser l'escultura MALIP (Monument a les Il·lusions Perdudes), ubicada a la confluència de la rambla del Poblenou amb el carrer Bolívia i l'avinguda Diagonal. El monument era fruit d'un projecte solidari en favor de l'ONG Pallassos sense Fronteres.

La mort de Batllori ha agafat per sorpresa el món del periodisme, que ha lamentat la pèrdua del ninotaire. El president de Generalitat, Pere Aragonès, s'ha sumat a les paraules d'afecte cap a Batllori. "Colpit per la mort del ninotaire Toni Batllori, que durant les darreres dècades ha retratat de forma lúcida i crítica l'actualitat del nostre país amb les seves vinyetes", ha dit el president en un tuit. Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha lloat la seva figura. "Les vinyetes de Toni Batllori a La Vanguardia quedaran per sempre com a testimoni fidel de la vida política del nostre país. Trobarem a faltar el seu humor i la seva mirada sagaç sobre l'actualitat", ha remarcat.

També han lamentat la seva pèrdua periodistes com Jordi Barbeta, que ha assegurat que el dibuixant "tenia tantes ganes de viure que ha mort damunt de l'escenari". Per la seva banda, Toni Soler ha destacat que amb la seva mort marxa una figura “insubstituïble”. "Una gran, gran pèrdua la del mític ninotaire (i articulista, no ens enganyem) Toni Batllori. La seva tira còmica a l’obertura de Política de La Vanguardia era obligada", ha remarcat Toni Aira, periodista i expert en comunicació política.

El director de La Vanguardia, Jordi Juan, ha assegurat a RAC1 que la mort de Batllori suposa una "pèrdua irreparable", ja que com a dibuixant de l'actualitat és "insubstituïble", per la qual cosa el "millor homenatge" que li poden tributar és no buscar-li relleu, perquè "no hi ha ningú com ell".

stats