Premis

'El búnquer' i el 'Late xou' de Marc Giró, premis Ondas 2023

'Unzué. L'últim equip del Juancar', de TV3, guanya el premi al millor documental

3 min
'El búnquer'

BarcelonaLa 70a edició dels premis Ondas han guardonat El búnquer de Catalunya Ràdio, presentat per Jair Domínguez, Peyu i Neus Rossell, com a millor programa de ràdio de proximitat. El jurat dels guardons impulsats per Ràdio Barcelona ha destacat que es tracta d'un format transgressor. Entre els guanyadors catalans també hi ha Marc Giró amb Late xou, de RTVE, que ha estat reconegut amb el premi a millor contingut de proximitat per haver sabut "recuperar de forma brillant el format del late show".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Estem molt contents d'haver guanyat l'Ondas perquè aquell cavall és molt maco i pesa molt, i queda molt bé a la lleixa. A banda d'això, no pensava que guanyaríem mai de la vida aquest premi amb les barbaritats que hem arribat a dir, i fent-ho en català. Però, bé, els catalans som pròxims", ha dit, amb ironia, Jair Domínguez a l'ARA després de fer-se pública la decisió del jurat. Per la seva banda, Peyu ha assegurat que mai han pensat en premis mentre feien El búnquer. "Ens ho passem molt bé i hi creiem molt i tenim una audiència molt fidel", ha remarcat. Sobre l'etiqueta de "programa de proximitat", l'humorista s'ha mostrat orgullós. "Em podré morir dient que he estat al primer programa de Catalunya Ràdio fet des de fora de Barcelona, en una filosofia meva que defenso des de fa molts anys de descentralitzar la indústria audiovisual del país", ha argumentat. El búnquer s'emet de dilluns a divendres a les 21.00h a Catalunya Ràdio.

El jurat de la 70a edició dels premis Ondas ha tingut paraules d'elogi per a Marc Giró, de qui diu que és un xouman "carismàtic, agut, empàtic i amb fons". "Late xou és un programa d'entreteniment ben fet, amable però també inquisitiu, que revaloritza el gènere de l'entrevista cordial", afegeixen. Si en la seva primera temporada el programa es feia per RTVE Catalunya i en català, en la seva segona temporada, que fa poques setmanes que va començar, ha saltat a fer-se per al conjunt d'Espanya i en castellà. S'emet cada dilluns a les 20.00h a través de RTVE Play, la plataforma digital de la corporació espanyola, i a La 2 després de Días de cine clásico.

Fora de l'àmbit català, el premi gran —el de millor programa de ràdio estatal— ha anat a parar a El faro de Mara Torres, de la Cadena SER, del qual el jurat ha remarcat que ha aconseguit transformar la ràdio de matinada "en un espai de coneixement i reflexió en què els oients participen en una enriquidora experiència col·lectiva".

Úrsula Corberó i Unzué, als premis televisius

Més enllà del premi per a Late xou, els guardons televisius han tingut sorpreses com el reconeixement del Twitch d'Ibai Llanos i la King's League com a millor programa d'entreteniment. En canvi, el premi a millor espai d'actualitat ha anat a parar a un format clàssic, Informe semanal, per l'especial del seu 50è aniversari. El premi al millor documental ha sigut per a Unzué. L'últim equip del Juancar, de TV3, que tot just es va emetre aquest dimarts.

Pel que fa als premis a millors presentadors de televisió, tant el masculí com el femení han viatjat fins a TVE. Els premiats han estat Silvia Intxaurrondo i Carlos del Amor. La conductora de La hora de La 1 ha estat premiada per "perseverar en una forma d'exercir el periodisme i posar en valor la importància de les preguntes pertinents, per haver trobat un forat en la difícil franja matinal". Del periodista dels serveis informatius de TVE, el jurat ha destacat la seva capacitat per explicar la cultura "des d'una mirada especial, atractiva i amb una gran personalitat".

En l'apartat de ficció televisiva, el premi a millor comèdia ha sigut per a Poquita fe, la sèrie de Movistar+ sobre la vida quotidiana d'una parella instal·lada en l'avorriment. El guardó de drama ha recaigut en La ruta, la sèrie d'Atresplayer que relata els anys de la ruta del bakalao. Pel que fa als premis d'interpretació, Úrsula Corberó ha estat reconeguda per la seva feina a El cuerpo en llamas, on interpreta Rosa Peral, mentre que Juan Diego Botto i Patrick Criado han estat premiats ex aequo. El primer ha rebut el guardó per la comèdia No me gusta conducir (TNT / HBO), mentre que el segon ho ha fet pel drama Las noches de Tefía (Atresmedia)

Segons ha explicat l'organització, enguany els premis han registrat el rècord de candidatures dels seus 70 anys d'història, un total de 587. Els guanyadors han estat triats per cinc jurats —quatre d'estatals i un d'internacional— formats per cinc membres cadascun (un total de 25 votants entre tots els jurats). Els premis s'entregaran el 22 de novembre al Gran Teatre del Liceu.

stats