Plataformes

Sis minisèries curtes (i alguna sèrie) per gaudir d'un pont llarg

Us proposem ficcions per descobrir aquests dies de festa

4 min
Quatre dels protagonistes de 'The white lotus'

BarcelonaSi sou dels afortunats que aquest any fareu l'aqüeducte que suposa unir els ponts del dia de la Constitució i el de la Immaculada Concepció, tindreu moltes hores d'esbarjo que podreu omplir, entre altres activitats, amb ficció televisiva. Perquè no us passeu el dia davant de la pantalla hem triat propostes curtes que no us hipotequin tots els dies de festa que us esperen.

1.
'The English' (HBO Max)

Inversió de temps: Aproximadament 5 hores i mitja (Cinc episodis de 49 minuts i un d'una hora i nou minuts)

Chaske Spencer i Emily Blunt a 'The English'

Fa uns anys el western semblava mort i enterrat, però productes com El poder del perro i Godless, tots dos de Netflix, semblen haver-lo revifat una mica. La minisèrie britànica The English és un nou intent d'acostar el gènere a nous espectadors. Emily Blunt és Lady Cornelia Locke, una dona anglesa que viatja al salvatge oest per venjar la mort del seu fill. En aquest territori inhòspit coneixerà Eli Whipp (Chaske Spencer), un indi pawnee i exmembre de l'exèrcit de cavalleria nord-americà. Aquesta parella improbable s'unirà en un periple per l'Oest que ha de permetre que la Cornelia saciï la seva set de venjança i que l'Eli reclami unes terres que li pertanyen. The English és visualment espectacular –es va rodar en diversos escenaris de Castella-la Manxa– i és accessible per a aquells que són profans en el gènere (la manera d'expressar-se dels personatges s'allunya de l'encotillament habitual d'aquest tipus de ficcions). Per si aquests al·licients no fossin prou atractius per donar-li una oportunitat, us hi trobareu un grapat d'actors anglesos i irlandesos de primera divisió: Toby Jones, Stephen Reah i Ciarán Hinds.

2.
'Pétalo carmesí, flor blanca' (Filmin)

Inversió de temps: 4 hores (quatre capítols d'una hora de durada)

Chris O'Dowd i Romola Garai

Estar al dia de les novetats pot ser molt esclau, per això a vegades ve de gust recuperar coses que en el seu moment no vam poder veure. Filmin és una plataforma imprescindible si el cos ens demana redescobrir joies europees. A finals de novembre el servei va incorporar al seu catàleg aquesta potentíssima minisèrie anglesa que en el seu moment poca gent va veure. Amb un tractament de la imatge i el color totalment hipnòtic, Pétalo carmesí, flor blanca, estrenada el 2011, explica la turbulenta relació entre la Sugar, una prostituta, i el William, l'hereu d'un imperi de perfumeria que està casat amb l'Agnes, una dona que viu tancada a casa per la seva fràgil salut mental. Relat gòtic amb grans dosis de sordidesa i intensitat. Si la mireu no us podreu treure del cap algunes de les seves escenes.

3.
'The White Lotus' (HBO Max)

Inversió de temps: 7 hores per la segona entrega (set episodis d'una hora aproximada)

Aubrey Plaza a la segona entrega de 'The White Lotus'

¿Sou dels que us va semblar que la primera entrega de The white lotus estava sobrevalorada? No us preocupeu, no estàveu sols. Molts dels que en el seu moment van renegar d'aquella primera temporada ara han caigut rendits davant de la segona entrega, que es pot veure com una sèrie independent. I és que The white lotus va passar de minisèrie a sèrie d'antologia gràcies al furor que va causar. La segona temporada, ambientada en un resort de Sicília per a estiuejants rics, rebaixa el to desmesurat i histriònic de la primera i ho canvia per un joc de tensions soterrades amb tanta mala bava com humor. Aquesta setmana s'emet el penúltim episodi i el dilluns 12 l'últim. Si no heu vist Parks and Recreation, és la vostra oportunitat per descobrir una actriu que no oblidareu mai més, Aubrey Plaza. Ella i el seu desplegament de cares i expressions són les autèntiques reines de la festa.

4.
'Autodefensa' (Filmin)

Inversió de temps: 2 hores i mitja (10 episodis d'entre 10 i 18 minuts)

Les protagonistes d''Autodefensa'

Dies abans que s'estrenés –quan només se n'havia pogut veure el tràiler– Autodefensa, la segona producció original de Filmin, ja era objecte de debats encesos a les xarxes socials amb veus que es preguntaven si era realment necessària una altra sèrie sobre noies joves que surten de festa i es droguen sense parar. El debat, força simplista, per altra banda, s'acaba quan es va més enllà del tràiler i es veuen els primers cinc episodis (els cinc que falten s'estrenen demà). Sí, a Autodefensa hi ha drogues, però també reflexions feministes, retrats de l'ansietat i dues actrius –Belén Barenys i Berta Prieto– que s'autointerpreten i es despullen de forma metafòrica i literal.

5.
'Reboot' (Disney+)

Inversió de temps: 4 hores (8 episodis de mitja hora)

Paul Reiser i Rachel Bloom

Les comèdies de situació ens arriben en comptagotes i no totes estan l'altura de les expectatives. No és el cas de Reboot, la nova sèrie del creador de Modern family, Steven Levitan. Aquesta sitcom fa befa d'una de les grans tendències de la indústria audiovisual actuals: la resurrecció de sèries ja acabades. La Hannah és una guionista indie amb molt talent que aconsegueix un acord amb la plataforma Hulu (picada d'ullet meta, ja que Hulu és qui emet Reboot als Estats Units) per recuperar una sitcom de principis dels 2000, Step right up. La seva intenció no és fer una fotocòpia de la sèrie que es va fer en el seu moment, sinó fer-li fer un gir realista i fosc. Per aquesta missió embarcarà el repartiment original, tots actors oblidats i morts de gana, però també haurà de batallar amb el showrunner de la ficció original. Entre les cares conegudes hi trobareu Paul Reiser, conegut per Boig per tu i més recentment vist a Stranger things i El método Kominsky; i Rachel Bloom, cocreadora i protagonista de la molt reivindicable Crazy exgirlfriend.

6.
'The patient' (Disney+)

Inversió de temps: 5 hores (10 episodis de 20 minuts)

Steve Carell i Domhnall Gleeson

Si teniu cos per a propostes angoixants, val la pena que doneu un cop d'ull a The patient, la nova producció dels creadors de The Americans, Joel Fields i Joe Weisberg. La sinopsi de la ficció deixa clar que no estem davant d'un producte lleuger o per passar l'estona: un psicòpata segresta el seu psiquiatre, que desconeix les tendències assassines del seu pacient, perquè el curi i aturi la seva set de sang. Punts a favor: un Steve Carell allunyat dels seus papers còmics més habitual i un format d'episodis que no arriben a la mitja hora. Disney+ ha estrenat els quatre primers episodis i la resta, fins a arribar als 10 que té la temporada, s'alliberaran setmanalment.

stats