Estrena
Mèdia Sèries 27/10/2022

'This England': Kenneth Branagh es transforma en Boris Johnson per explicar els moments més baixos del Regne Unit

La minisèrie s'endinsa en alguns dels fets més rellevants viscuts al país en els darrers anys

3 min
Kenneth Branagh en el paper de Brois Johnson

BarcelonaEl Brexit, la crisi del coronavirus i l'escàndol del Partygate. Els tres anys com a primer ministre del Regne Unit de Boris Johnson han sigut de tot menys tranquils, tant en l'àmbit polític com personal (durant el seu mandat es va divorciar de Marina Wheeler i es va casar amb Carrie Symonds). Quasi sense temps per digerir-ho, i amb el país vivint una forta crisi política, econòmica i social, la televisió britànica ja s'ha atrevit a mirar enrere i analitzar el llegat de Johnson. El resultat és la minisèrie This England, dirigida per Michael Winterbottom i amb un estil molt més proper a un documental que a una producció de ficció. Un Kenneth Branagh carregat de pròtesis, maquillatge i una bona perruca –la caracterització suposava com a mínim tres hores de feina cada dia– es posa en la pell del controvertit polític conservador.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

This England, que s'estrena demà a Movistar+, no és una sèrie biogràfica tradicional, sinó més aviat un viatge que recorre els fets més destacats que ha viscut el Regne Unit en els darrers tres anys. Com si fos una mena de resum d'aquells que preparen els informatius per Cap d'Any, cada episodi va encadenant escenes que donen una visió panoràmica de la història més recent del país: des de la victòria del al Brexit fins a les primeres notícies sobre el coronavirus i els moviments dels hospitals anglesos preparant-se per rebre'l. Els espectadors no tenen temps de relaxar-se: Winterbottom opta per saltar contínuament d'un escenari a un altre i, finalment, Boris Johnson acaba per ser el menys important de la narració. El que realment li importa al director és com el Regne Unit va respondre a la crisi del coronavirus.

¿Una sèrie que arriba massa aviat?

La sèrie ha estat rebuda de forma desigual pels mitjans anglesos. La crítica del Guardian, per exemple, acusava la ficció de ser massa empàtica amb Johnson. Winterbottom, de fet, assegurava que la sèrie no va néixer amb la idea de ser especialment destructiva amb el govern i la seva gestió de la crisi. El director explicava en una entrevista a Radio Times que tant ell com el seu equip compartien la idea que tothom que va estar implicat en la crisi "va intentar fer la seva feina el millor possible". "Tothom volia minimitzar l'impacte en la vida de les persones, minimitzar el nombre de morts i ser tan ràpids com fos possible", assegurava.

Un altre element que han posat en dubte els mitjans britànics és la idoneïtat d'explicar uns fets que són tan recents. En una entrevista amb el Times, Kenneth Branagh es mostrava totalment en contra que fos massa aviat per parlar-ne. "Crec que aquests fets són inusuals i part del que hem de fer és reconèixer-los. La sèrie pot permetre a la gent processar una mica tot el que va passar. Qualsevol eina per entendre-ho millor és important", assegurava l'actor, que ha detallat que durant el temps que va estar preparant-se físicament per ser Boris Johnson no va deixar que cap dels seus companys de repartiment el veiés. "Quan interpretes reis de Shakespeare, una part essencial de l'actuació te la donen aquells que reaccionen davant teu de la manera que ho farien amb un rei. Vaig trobar que aquest era el cas en aquesta situació. Realment no vaig veure cap altre actor com jo mateix, així que quan vaig arribar al plató la gent va respondre una mica com ho farien els seus personatges davant el primer ministre", detallava Branagh.

stats