Estrena

'Mano de hierro': la família "psicòpata" d'Eduard Fernández que governa el port de Barcelona

Netflix estrena el 'thriller' que explora el narcotràfic a la capital catalana

3 min
Eduard Fernández en una escena de 'Mano de hierro'

BarcelonaEl port de Barcelona és una ciutat dins una ciutat i en l'univers de Mano de hierro, la nova sèrie de Netflix, un espai on tenen lloc tota mena d'irregularitats, com ara narcotràfic i robatori de mercaderies. En la ficció, que s'estrena avui a la plataforma, Eduard Fernández interpreta Joaquín Machado, propietari de la principal terminal de Barcelona i un home acostumat a aconseguir tot el que vol. Machado dirigeix amb mà de ferro –metafòricament i literalment, perquè té una mà amputada que ha estat substituïda per un ganxo de ferro– el port i la seva família, els membres de la qual treballen junts.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"És un personatge que no es fia mai de ningú, però al mateix temps és un personatge reconeixible. És un tio que podria ser el veí de qualsevol", explica a l'ARA Eduard Fernández, que defineix la sèrie com "un joc de lleialtats". A Mano de hierro tots els personatges ballen al ritme que marca Machado, començant per la seva filla i el seu fill, interpretats per Natalia de Molina i Enric Auquer. "És una sèrie de psicòpates i a sobre tots són família: el pare ha tenyit la resta de la seva psicopatia, tret de la filla", reflexiona Auquer. Per a l'actor, Mano de hierro, creada per Lluís Quílez (Bajocero), és una ficció on tots els conflictes es porten al límit.

Acció i testosterona

La masculinitat i el to testosterònic són quasi omnipresents en aquest thriller d'acció, perquè només hi ha un personatge femení de pes, la Rocío, la filla del protagonista. "Sempre m'han cridat molt l'atenció les dones que es mouen en ambients totalment masculins, com es crien, com es desenvolupen i com aprenen. La Rocío té una mica d'això: és una dona a l'ombra que a poc a poc anirà sortint a la llum. Quan vaig anar al port, no hi vaig veure cap dona i això em va xocar moltíssim", detalla Natalia de Molina.

Fernández encapçala un repartiment que, a més d'Auquer i De Molina, compta també amb Sergi López, que interpreta el germà del protagonista; Jaime Lorente, en el paper del gendre de Machado; i Chino Darín, que dona vida al Víctor, un treballador del port amb un important secret. Darín confessa que una condició del seu fitxatge per la sèrie va ser perdre l'accent argentí, un peatge que no li ha estat gens fàcil. "La veritat és que van ser molts mesos i se'm va fer una mica pesat. Em costa molt no parlar amb el meu accent argentí. Has d'estar pendent permanentment que no se t'escapi l'accent, no és el que més em fa gaudir de la feina", admet l'actor, molt vinculat a Espanya gràcies a la seva relació amb Úrsula Corberó.

La sèrie es va rodar dins el port de Barcelona, un espai de grans dimensions que va sorprendre tots els membres del repartiment. "Sabíem que era gran, però ho és molt més del que imaginàvem. Des que agafaves el cotxe fins que arribaves al set de rodatge podien passar vint minuts", detalla Fernández. El repartiment coincideix a qualificar l'entorn d'hostil, especialment per les condicions meteorològiques de fred i humitat. Els artistes reconeixen que el rodatge de Mano de hierro, ple d'escenes d'acció, va ser molt exigent. "No és el mateix rodar acció en un plató, on tot està controlat, que fer-ho a Barcelona, de nit i a l'hivern. A més, el Lluís té una manera de rodar amb la qual es treu plans de la màniga: quan creus que ja has acabat, encara queda la meitat per fer", diu Lorente.

stats