04/07/2023

A Quintana, Pedro Sánchez li rellisca

2 min
Ana Rosa Quintana entrevista Pedro Sánchez.

Abans que Pedro Sánchez arribés al plató de Telecinco, El programa de Ana Rosa anunciava l’entrevista mostrant les imatges del president entrant a la cadena de televisió. Posaven l’escena en bucle mentre Quintana analitzava amb certa displicència com afrontaria l’entrevista. Un cop va tenir assegut Pedro Sánchez al davant, un gran rètol de promoció de la programació nocturna de Telecinco va aparèixer en pantalla: Me resbala, deia el cartell. Quintana, amb un somriure forçat, va agrair-li la presència al programa després de tants anys: “Usted tiene más canas y yo soy rubia” I abans que ell pogués dir bon dia, ja li va engaltar la primera pregunta: “¿Por qué le molesta tanto lo del sanchismo?” Sánchez, però, li va voler tornar la presumpta cortesia. “Me alegro mucho de que me haga esta entrevista, porque eso significa que está bien y que la salud es lo más importante” , li va dir al·ludint a la recuperació del càncer de pit de la presentadora. Ella va semblar prendre-s'ho com un retret: “¡Hombre! ¡Ya se lo digo yo!”, va saltar. A continuació va obsequiar el president amb un recull dels seus editorials enquadernats per demostrar-li que ella no insulta, en un gest d’una certa arrogància. “Tenemos que hablar de pactos, de Bildu, de Esquerra, de Marruecos...” I Sánchez va afegir: “De economía, de empleo...”, subratllant que hi havia altres temes més enllà dels que marca l’agenda antisanchista.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Quintana va patir la síndrome de l’entrevistador hiperactivat. Tenia tanta por d’acabar devorada com Pablo Motos que estava a la defensiva, interrompia i feia comentaris amb desdeny trepitjant les respostes. La presentadora va delatar un rebuig que només servia per confirmar les teories victimistes de Sánchez: el relat de la televisió de dretes es construeix, sobretot, a partir d’una irracionalitat i emotivitat sovint poc fonamentades. L’habilitat periodística de Quintana és fràgil. Ho vam veure el matí anterior amb Alberto Núñez Feijóo i es va repetir amb Pedro Sánchez. La presentadora perdia el fil a l’hora de formular les preguntes; els seus arguments i repreguntes estaven basats en els mantres més simples de la dreta, i intentava exercir d’alcavota entre el PP i el PSOE. 

Sánchez es va mantenir ferm en desenvolupar els seus missatges memoritzats i, malgrat les maldestres envestides de Quintana, semblava relaxat a l’hora de rebatre les crítiques i opinions de la presentadora. La retrobada televisiva va tenir més ingredients d’un cara a cara que d’una entrevista. Un cop es van haver acomiadat, Ana Rosa Quintana va tornar a la taula de tertulians i, sense massa miraments, ella i la majoria dels col·laboradors van aprofitar per carregar contra Sánchez i les seves respostes quan ja no hi era: “Las opiniones son las de los demás. ¡Las suyas son datos!”, el criticava amb sarcasme la presentadora. Més d’una hora d’entrevista que no va modificar el to ni el biaix habitual de la tertúlia. El rètol promocional del concurs Me resbala que tornava a aparèixer en pantalla semblava, definitivament, tota una declaració de principis. A Quintana, Pedro Sánchez li rellisca. 

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats