Mèdia 15/03/2021

La Viquipèdia, davant el dilema de les categories femenines

Les viquipedistes a favor d'aquest canvi asseguren que és una manera de visibilitzar les dones

4 min
Un usuari de Wikipèdia consultant el web

A la Viquipèdia les nedadores de natació sincronitzada, com ara Gemma Mengual o Ona Carbonell, apareixen a la categoria Nedadors sincronitzats barcelonins, tot i que els professionals llistats són tots dones. L'escriptora Montserrat Roig es pot trobar a les categories Feministes barcelonins –integrada exclusivament per dones– , Periodistes barcelonins i Novel·listes barcelonins contemporanis en català. Tots epígrafs en masculí plural. Editores i editors de la Viquipèdia han posat en marxa la campanya Dones amb categoria per reclamar un canvi i que les biografies de dones apareguin llistades sota etiquetes que utilitzin el femení plural. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les responsables de la campanya asseguren que el debat sobre les categories de gènere s’ha produït de manera recurrent a la Viquipèdia, però que sempre s'ha resolt en contra de dividir les entrades per gènere. Si bé altres edicions com l’espanyola, l’anglesa, l’alemanya, la francesa i la portuguesa sí que fan la divisó, Viquipèdia no ho fa argumentant, entre altres coses, que basa els seus criteris lingüístics en les normes de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que usen el masculí genèric per descriure homes i dones. “Acceptar que només es poden crear categories en masculí és invisibilitzar la presència de la dona, i al segle XXI aquesta idea és inacceptable”, diuen des de la campanya. En els diferents debats que s'han fet en el si de la Viquipèdia al voltant d'aquesta qüestió s'ha esgrimit, entre altres coses, que fer categories per dones és perpetuar un esquema patriarcal obsolet i donar l'estatus de curiositat a qualsevol dona que faci feina en un camp tradicionalment considerat masculí, o que no tothom se sent còmode en la dicotomia home-dona. També s'argumenten que el que fa destacable un personatge és la seva professió i que com a dades de localització s'utilitzen conceptes com el dia o el lloc de naixement.

"Si algú vol fer una recerca de les dones científiques, de dones que juguen a escacs o de premis Nobel, no ho trobarà. Haurà d'entrar a la categoria d'homes, mirar un per un i apartar les dones. Això fa que d'alguna manera s'invisibilitzi", explica Meritxell Casadesús, una de les impulsores de la campanya. "En aquest país encara estem una mica endarrerits en aquest sentit i encara hi ha dones que es pensen que el fet que es crei una llista de dones que fan coses és discriminatori, quan és tot el contrari. El que fas és posar-ho en relleu i fer més fàcil que es vegin, que hi siguin i es puguin trobar", argumenta.

Un debat de llarg recorregut

Miquel Codolar, president d'Amical Wikimedia, assegura que ara mateix no hi ha cap mena de debat dins de la Viquipèdia respecte a la qüestió de les categories de dones i que totes les decisions que es prenen són fruit del consens. "Hi ha un munt de campanyes en marxa per combatre tots els biaixos, però especialment el de gènere", diu Codolar, que assegura que una des preocupacions transversals de la Viquipèdia és que hi hagi més articles sobre dones, així com també més editores. Però combatre el biaix de gènere ara mateix no passa pel canvi de categories, ja que remarca que és una opció que s'ha debatut en altres moments i que sempre s'ha arribat al consens de no fer-ho. "És molt més important que la gent dediqui temps a editar la Viquipèdia i a fer articles nous i així aconseguir combatre aquest biaix de gènere, perquè hi ha moltes biografies d'homes i molt poques de dones", diu. Codolar posa com a exemple el recent concurs Dones independents, amb el qual s’han creat i millorat 120 biografies de dones llatinoamericanes del segle XIX en només una setmana

L'opinió de Patricia Horrillo, fundadora de Wikiesfera, és totalment contrària a la de Codolar. "Quan no existeixen les categories no es visibilitza la diferència de nombre de biografies d'homes i dones de diferents àmbits. Quan s'obre una categoria femenina és perquè s'han creat almenys una sèrie de perfils i és una manera més fàcil d'identificar les mancances", explica. Respecte a l'opinió que l'ús de categories femenines és reduccionista, Horrillo ho atribueix a la creença tradicional que el que s'assenyala com a femení és menor. "És una minusvaloració que s'ha fet des de la masculinitat", recorda. Horrillo opina que si no es fa a través de la categorització de gènere resulta molt difícil mostrar la infrarepresentació de les dones, un argument que Codolar rebat assegurant que amb l'ús del projecte de Wikidata és fàcil comptabilitzar el nombre d'entrades dedicades a cada gènere. "La meitat de la població ha de poder veure's en algun lloc, s'ha de poder veure que faltem", diu.

Per a Horrillo, seguir utilitzant categories únicament masculines perpetua la idea que el masculí plural és integrador, mentre que fer divisions per gèneres deixa al descobert el masclisme institucionalitzat. "Amb les categories per gèneres podem veure, per exemple, que les professions que tenen més biografies de dones són les que estan relacionades amb l'estètica o la moda. En aquests casos no és qüestiona la rellevància, això només es planteja quan es toquen professions en què tradicionalment es considera que destaquen els homes", diu Horrillo, que posa com a exemple el cas dels futbolistes. La fundadora de Wikiesfera assenyala que no es tracta només de fer visible el menor nombre de biografies de dones que hi ha, sinó sobre quins temes. "La bretxa és monstruosa: les dones no arribem al 20% del total de les biografies", detalla.

L'escriptora i activista Brigitte Vasallo, que té entrada a la Viquipèdia, assegura que quan apareix categoritzada com a escriptor li fa força ràbia. "Bàsicament, si fos escriptor i no escriptora m'anirien millor les coses i l'ús del masculí plural no recull la dificultat afegida de ser dona". Vasallo, que ha firmat la campanya a favor de les categories per gènere, creu que "la simbologia i el llenguatge no ho canvien tot". "Hi ha també moltes trampes en el fet de tenir una categoria específica i, de fet, canviar les paraules o aconseguir que s'utilitzin unes determinades paraules no fa que la realitat canviï automàticament", reflexiona Vasallo, que afegeix que les categories de dones són només "part d'una necessitat que tenim" i que "no és el tot".

stats