TRAGÈDIA AÈRIA
Internacional 06/11/2015

Cameron manté la hipòtesi de l’atemptat a l’avió del Sinaí

Fins a 20.000 turistes britànics esperen ser repatriats a Egipte

Gerard De Josep
3 min
Turistes passant controls estrictes de seguretat a l’aeroport egipci de Xarm al-Xeikh, d’on va sortir l’avió accidentat.

BarcelonaCada vegada sembla “més probable” que l’explosió d’una bomba a l’interior de l’aparell va ser la causa de l’accident que va fer estavellar l’avió rus dissabte a la península del Sinaí. Aquesta és, almenys, la versió del primer ministre britànic, David Cameron, que ho reiterava ahir abans de reunir-se a Londres amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sissi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Arran d’uns informes d’intel·ligència que havien començat a apuntar en aquesta direcció, el Regne Unit va decidir dimecres anul·lar tots els vols a la turística ciutat egípcia de Xarm al-Xeikh, d’on va sortir l’avió. Irlanda, Alemanya i Holanda es van afegir a l’aturada cautelar entre ahir i dimecres. Milers de turistes europeus quedaven, de sobte, encallats al centre turístic del mar Roig.

A Al-Sissi, al capdavant d’un país que depèn del turisme, la iniciativa no li va fer cap gràcia, i des d’un primer moment va assegurar que no hi ha evidències d’un atac terrorista. Tot i així, va insistir que les autoritats egípcies han col·laborat sempre que ha calgut amb les britàniques per garantir la seguretat dels ciutadans: “Vam entendre la seva preocupació perquè estan realment interessats en la seguretat i protecció dels seus ciutadans”, va dir en una roda de premsa conjunta amb Cameron.

Retorn de turistes

El premier, per la seva banda, va confiar que “aviat”, gràcies a la cooperació entre els dos governs, es podrà repatriar els 20.000 turistes que es calcula que són encara a Egipte. Segons va explicar al matí el ministre d’Exteriors britànic, Philip Hammond, els viatges començaran a partir d’avui, un cop s’hagin pres noves mesures de seguretat a l’aeroport egipci: “Són mesures addicionals i especials que no necessàriament podrem mantenir de manera continuada, però que aplicarem a curt termini per retornar les persones que són allà”, va indicar Hammond al canal de televisió ITV. Ahir ja es van poder veure a l’aeroport controls més estrictes i modificacions en els requisits relatius a l’equipatge de mà.

Durant el 2014 250.000 anglesos van viatjar a Egipte. Segons feia saber l’Associació d’Agents de Viatge Britànics citada per Efe, 9.000 turistes més es veuran afectats per les mesures de “precaució” preses per l’executiu anglès.

Moscou, en canvi -la majoria de les 224 víctimes mortals eren russes-, ha optat per mantenir amb normalitat els trajectes entre Sant Petersburg i la península del Sinaí. Des del primer moment, el Kremlin ha intentat allunyar la hipòtesi de l’atemptat terrorista per part de l’Estat Islàmic, sobretot per la vinculació que té amb els bombardejos russos sobre Síria.

Rússia afluixa

D’aquesta manera, sense sortir del guió, Putin es va pronunciar ahir en una conversa telefònica amb Cameron, i va alertar-lo que cal treballar sobre les dades que aporta la investigació oficial. Tant Londres com Washington feien referència a informes interns d’intel·ligència.

El president republicà del Comitè de Seguretat Interior, Michael McCaul, va tornar a afirmar a la cadena de televisió Fox que totes les evidències fins ara porten a pensar en un atac de l’Estat Islàmic “amb un artefacte explosiu dins l’avió”.

“Si hi ha qualsevol dada seriosa, per descomptat que esperem que qui la tingui la proporcioni a la investigació”, va respondre el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov.

Mentrestant, a Sant Petersburg va concloure ahir la feina d’identificació visual de les víctimes. Segons les autoritats, 58 cossos van ser identificats pels familiars, i alguns van començar a ser enterrats.

França reforça la presència militar a Síria i l’Iraq

França va decidir ahir reforçar el front militar en la guerra contra l’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq. I ho va escenificar amb una reunió del consell de Defensa que va analitzar el punt en què es troba aquesta operació, liderada pels EUA, que ha fet un tomb amb l’entrada de l’exèrcit rus al teatre d’operacions. El president francès, François Hollande, va anunciar l’enviament de nou del portaavions Charles de Gaulle a la zona, on ja està present des de fa uns mesos.

“L’enviament del buc insígnia de la marina francesa és una opció reflexionada, una elecció important. Ens permetrà ser més eficaços en la coordinació amb els nostres aliats”, va assegurar Hollande, que va dir que el desplegament del portaavions permetria a l’exèrcit francès ser més “eficaç” en els bombardejos contra l’Estat Islàmic. Tot i que no es va precisar el lloc des d’on operarà el Charles de Gaulle, els experts militars francesos van descartar que ho faci des del Mediterrani i van apuntar la possibilitat que opti pel golf Pèrsic, on ja ha sigut destinat en altres ocasions. Amb la nau es duplicarà la capacitat d’atac dels caces francesos, sis dels quals tenen la base als Emirats Àrabs i sis més a Jordània, actualment.

stats