01/07/2018

Digueu-li que jugar a fer jugades no és jugar

3 min
Digueu-li que jugar a fer jugades no és jugar

Periodista / I EntrenadoraEspanya va caure eliminada contra Rússia perquè va tenir un joc molt pla i molt lent. No va perdre als penals ni va perdre perquè Rússia adoptés un pla defensiu. Va perdre perquè va atacar amb por i sense idees, perquè sempre es va moure per fora de l’estructura russa i perquè va ser incapaç de potenciar els seus millors jugadors. Els va anar castigant, de fet.

Ocupació dels espais d'Espanya: tots, excepte Diego Costa, per fora del 4-5-1 rus

Ni des de la banqueta ni des de dins es va saber frenar la inèrcia autodestructiva d’un joc que ho reservava tot a l’egocentrisme d’Isco, que marxarà elogiat com l’únic que ho va intentar de debò, quan sovint era el principal fre de totes les sinergies que permetia el partit. El desig de participació del malagueny es multiplicava a mesura que passaven els minuts, i Espanya, ultraprotegida amb Nacho i Koke prop de Busquets i els centrals, no avançava, i ningú va adonar-se que, en el seu intent per canviar el rumb, Isco el confonia encara més. És com el remolí que t’enfonsa avall i que t’enfonsa encara més si t’hi rebel·les.

Nacho i Koke havien de protegir millor l'equip per als contraatacs de Rússia

Però Espanya no va saber endinsar-se i sortir pel rebuf i va topar més de 120 minuts contra Rússia al ritme barroc d’Isco. Era el risc que corria la roja per haver-lo proclamat líder i haver-li donat tants graus de llibertat. L’equip, contagiat pel seu abús de joc al peu i pel seu trot lent, no va fer ni pessigolles a una Rússia pencaire. Només pencaire.

Fer jugades no és jugar però ningú li va saber dir a Isco que el partit demandava recepcions allunyades, esperes entre línies o moviments en ruptura, i no pas baixar a treure-li la pilota a Ramos o Piqué quan no hi havia cap rus que pressionés.

Isco baixa a recollir una pilota (i condueix lateralment) quan no hi ha oposició
Jordi Alba ha de recular perquè ningú s'ofereix en ruptura pel seu carril

Tampoc tocava obrir-se per desplegar els laterals cap a dalt -si més no pel carril de Nacho-, perquè l’única cosa clara del pla d’Espanya era que l’atac havia de mantenir uns mínims en vigilància defensiva per evitar sagnies al contraatac com havia passat amb altres rivals, però Isco anava fent. I desfent.

Koke, Busquets, Isco i Alba, en paral·lel

Busquets i Koke no sabien on posar-se, pendents de reequilibrar la seva ubicació al camp per deixar que el malagueny, que a més baixava amb mala orientació i sense mirar la porteria contrària, jugués a fer uns quants tocs abans de donar-li a algú altre. Semblava que era qui més volia accelerar, quan era qui ho feia tot més lent.