Carta a Montse Pérez: Qui te’l podrà llogar, aquest pis?

Hi ha paraules opaques que no se’ns fan transparents fins que no anem a les petites històries individuals. I tu em preguntes què és gentrificació...?

Fa quaranta-vuit hores que et coneixem, a tu i al teu pis de la Barceloneta que et rellogaven il·legalment a Airbnb. Has sigut valenta per donar la cara i llesta per trobar la manera de recuperar el pis. Els mitjans hauríem de seguir el teu cas: qui et podrà llogar 35 metres quadrats per 950 euros?

Moltes de les contradiccions i dels problemes que genera el turisme a Barcelona caben entre les quatre parets del teu pis minúscul. Les més evidents ja les hem explicat: la picaresca dels llogaters que relloguen apartaments en una web per a turistes i les extraordinàries dificultats amb què es troba un propietari per recuperar el seu habitatge en cas d’ocupació il·legal. Els periodistes, com que tenim por d’estar sols, arribem i marxem junts dels llocs. Ara mateix la teva història encara està inacabada i convindria que es quedés algú a escriure-la. El que passi a partir d’ara ens podrà ajudar a entendre qui lloga els pisos que els veïns ja no poden llogar.

Imaginem que recuperes aquest quart de casa de la Barceloneta i que, més d’hora que tard, el pots tornar a treure al mercat. Entendria que, acabant de sortir escaldada d’una mala experiència, busquessis altres clients. Persones grans, per exemple. Potser són més de fiar, però val més que no hi comptis: el pis no té ascensor. De l’estabilitat que et pogués donar una família, oblida-te’n: encara no té 35 metres quadrats. Un veí de la Barceloneta que treballi i tingui una nòmina mitjana, treu-te’l del cap. No et podrà pagar una mensualitat de 950 euros, llum, aigua i gas a part.

Tu busques una persona jove i sola, amb un càrrec i un sou importants, que estigui disposada a viure en un barri de pressió turística alta i oci estressant. Diria que no és habitual, a Barcelona, aquest perfil. Et quedaran tres opcions: un estranger que sigui temporalment aquí (o que hi busqui una segona residència); una xarxa dubtosa com la que ja t’has trobat que et rellogava el pis, o estalviar-te intermediaris i llogar-lo tu directament a Airbnb (de forma il·legal, perquè ja saps que no es donen més llicències per a apartament turístic).

Aquest és l’autèntic drama. Per a la ciutat, més que per a tu. El mercat desbocat de l’habitatge, la impunitat en els preus del lloguer i els veïns que han de deixar el seu barri perquè ja no hi poden viure i en són literalment expulsats. Hi ha paraules opaques que no se’ns fan transparents fins que no anem a les petites històries individuals. I tu em preguntes què és gentrificació...?

P.DHas sigut víctima del que deu ser l’estafa del moment, a Barcelona. Un dels últims interns de la Model m’explicava, en una entrevista, que fora de la presó es treia 7.000 euros al mes rellogant tres pisos a turistes. Consti que no era per això que el van engarjolar.

Més continguts de