29/09/2019

Metodologia d’èxit amb segell català

2 min

Sergi Oliva és un doctor en computació català que es va traslladar de Gelida a Filadèlfia. Va passar d’entrenar l’Hortonenc, un modest equip de Tercera Catalana, a convertir-se en el vicepresident d’estratègia dels Sixers. “Crec que entenia com funcionen les coses i tenia curiositat per interpretar les dades. No estava preparat i vaig decidir formar-me online. Al cap d’un temps vaig començar a col·laborar amb la Federació Catalana. Recordo que vaig contactar amb diferents franquícies de la NBA fins que els Sixers es van interessar per mi”, explica.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El beisbol va ser pioner en la utilització de les estadístiques per prendre decisions, però el bàsquet fa temps que hi aposta amb força. “És una evolució natural de totes les indústries, que intenten objectivar mesures de rendiment. La utilitat que té és clara: intentar tenir un avantatge competitiu. Ara mateix és impensable que un equip de la NBA no treballi amb aquestes dades avançades. La diferència és la inversió que cada franquícia està disposada a fer”, assegura Oliva. La clau és respondre amb analítica les preguntes que qualsevol entrenador es fa. “La nostra perspectiva millora i amplia l’observació convencional. Hi ha coses que podem respondre de manera fiable. A més, orientem l’entrenador a fer-se les preguntes adequades per millorar el rendiment. Si l’equip no rutlla en rebots, has de saber quines dades et poden ser útils per detectar on hi ha el problema i canviar la tendència”, analitza el català, que encara al·lucina amb la seva trajectòria.

El seu cas té des de diumenge un altre exemple. Àlex Terés, que treballava com a tutor de quart de primària a l’Escola Tabor del barri de la Sagrada Família i que era el seleccionador de minibàsquet català, ha sigut contractat pels Sixers per ser assistent d’entrenadors i millorar-ne els aspectes metodològics. “Una de les claus de l’èxit del bàsquet català formatiu és l’estructura que té i que es va repetint en el temps, des de la detecció fins al treball de seleccions. És una experiència global perquè quan treballes amb gent jove has d’estar preparat per gestionar les expectatives, les frustracions... Els has d’ensenyar a entendre que el grau de satisfacció de la seva feina no ha de dependre del resultat”, opina el tècnic, que diumenge va engegar la seva experiència en una NBA en què la feina de Jordi Fernández, Xavi Schelling, Lorena Torres i Toni Caparrós ja mereix el respecte de moltes de les seves franquícies.

stats