CRÍTICA TV

Rampoines televisives de la nit de Nadal

Les emissions especials per la Nochebuena són productes enllaunats i prefabricats

L’única cadena que va mantenir inalterable la programació televisiva la nit de Nadal va ser TV3. Com ja és tradició, no es va emetre el missatge del rei, i, després del Telenotícies, el prime time el va ocupar un Sense ficció dedicat a Andrea Motis, la trompetista i cantant que ha assolit prestigi internacional sent molt jove. Era, gairebé, un conte de Nadal.

A les cadenes espanyoles les emissions especials per la Nochebuena són productes enllaunats i prefabricats de fa mesos. En la majoria de casos es tracta de refregits i, en casos excepcionals, formats en què els protagonistes juguen a fer veure que inauguren les festes. És una nit televisiva destinada a persones solitàries o que tenen poc a celebrar. A Cuatro van decidir, per un dia, oferir servei públic: una pel·lícula infantil d’animació, Ice Age, per distreure la canalla més petita mentre els adults s’atipen a la taula.

A La 1 de TVE van insistir en la tradició d’un títol ensucrat per presentar un concert de duets de David Bisbal amb diversos artistes convidats. Siempre contigo mostrava un plató rococó amb baranes clàssiques, escales llargues, cortines vermelles, un violí abandonat en un sofà de vellut i un piano de cua. Bisbal, amb vestit de lluentons, va cantar els seus èxits i va homenatjar el difunt Camilo Sesto enviant-li un missatge i cantant Perdóname. Televisió Espanyola també va treure el comodí de referència: Raphael. Junts van cantar Qué sabe nadie. La sorpresa de la nit va ser Jamie Cullum, rebatejat a l’espanyola pel mateix Bisbal: “ Aquí eres Jaime”.

En la modalitat de refregits, Antena 3 va triar els moments més hilarants del 2019 amb èmfasi especial a tot allò que ha succeït a El hormiguero. A La Sexta van fer un the very best d’ El intermedio i, a continuació, van mirar d’aprofitar l’estela de l’èxit de David Broncano a Movistar+ per fer Nochebuena Broncana, reaprofitant antics monòlegs seus d’ El club de la comedia amb un Broncano rejovenit, com si patís la síndrome Benjamin Button. A La 2 de TVE feien Cómo nos reíamos, un recopilatori dels esquetxos d’humor dels especials de la nit de Nadal de quan érem joves o petits: Tip y Coll, Gila, Eugenio, Los Morancos, Martes y Trece... El plat més delirant i xaró anava a càrrec, per variar, de Telecinco, amb un format en què la cadena devia pagar una bona propina nadalenca per participar en aquell despropòsit. Mi Nochebuena es la tuya aprofitava el format habitual de Bertín Osborne perquè el cantant de ranxeres sopés a casa seva amb un poti-poti de famosos de la cadena amb resultats esperpèntics: el vident Rappel, la presentadora Paz Padilla, l’ extronista i concursant de Gran Hermano Omar Montes, Santi Millán, Jesús Vázquez i la soprano Ainhoa Arteta. El moment estel·lar de la nit no van ser les actuacions en playback horrorós sinó Paz Padilla parlant de recargolaments de panxa i diarrees. La festa televisiva ideal perquè els que la nit de Nadal no tenen altra companyia s’acabin de deprimir.