BONDIA

Un cert mal ja està fet

DESPRÉS DE  L’ARTICLE de David Fernàndez de dijous passat i de la publicació, l’endemà, de l’oferta de Junts pel Sí a la CUP, el camí per a l’acord que desbloquegi la investidura del president i permeti comencar la legislatura sembla obert.

Però aquesta vegada la notícia d’una probable entesa abans que acabi l’any no conforta els ànims de milers de catalans que van votar el 27-S, i que no han fallat mai a la complicitat que se’ls ha demanat repetidament des del 2010. Fa dos mesos que viuen amb un profund disgust la falta d’entesa entre els dos grups parlamentaris de la majoria sobiranista, i avui el disgust va per barris però en molts casos limita amb el desengany i el desenganxament. Un cert mal ja està fet. Aquests dos mesos han sigut la pitjor etapa per a la il·lusió d’un estat propi en cinc anys.

L’enuig majoritari és amb la CUP. L’elogi de la coherència no ha d’impedir la crítica a la falta de sentit històric. En la construcció d’un país nou no hi sobra ningú, i menys aquells que han treballat i se l’han jugat per aconseguir-lo. Aquests dos mesos, que seran tres, són un pas enrere.

En aquestes circumstàncies no és estrany que hi hagi qui s’estimi més repetir eleccions o repetir en veu alta que cal recompondre majories al voltant del referèndum, no perquè Madrid escolti però sí perquè pugui escoltar Brussel·les.

Finalment, a tot el procés li continua faltant capacitat de connectar sobirania amb justícia social, benestar i excel·lència. Molta gent sent que ningú no li parla i s’ha acostumat a un entusiasme d’autoconsum. Una dura aproximació al 20-D.