01/12/2016

La corbata dels homes

2 min

La regidora de l’Ajuntament de Barcelona Gala Pin publica un escrit a Facebook a propòsit de les reunions de directius a què assisteix des que fa la feina per a la qual ha estat escollida. En diu “reunions d’homes de més de quaranta anys amb corbata”. Són -ens diu- “un biaix de gènere i també d’edat que salta a la vista, a la vegada que es manifesta en la forma de ser i estar a les reunions”. Acaba dient que es troba en “un món d’homes, amb mirada d’homes, amb gestos d’homes, amb tracte d’homes, amb sordesa d’homes; el que ve a anomenar-se heteropatriarcat”.

És bàsic que hi hagi més dones als llocs directius, però ¿és també bàsic que els directius siguin joves? Totes nosaltres, les dones, hem vist massa sovint com no se’ns permet fer-nos grans. Ens hem cansat de dir que a partir dels quaranta ja se’ns considera velles i inservibles quan resulta que tenim experiència (i diria que també bellesa). ¿Això val per als homes directius?

Pel que fa a la corbata, no és una peça de vestir que m’apassioni i, de fet, l’home de 40 anys amb qui tinc relacions no en porta mai. Però m’encanta que els homes que ho vulguin se la posin, com a símbol d’elegància, de la mateixa manera que m’encanta que hi hagi dones, de més de 40 anys o no, que van amb talons, sostenidors o els llavis pintats. Són codis, com ho són les meves samarretes i la teva barba hipster. Món d’homes? Segur. Sordesa d’homes? Hauríem de veure-ho home per home; em nego a generalitzar perquè no vull que ningú generalitzi amb nosaltres, les dones. ¿Mirada d’homes, gestos d’homes, tracte d’homes? Sí. Però i què? Què passa si un home fa un gest d’home o té un tracte d’home o una mirada d’home? Què és exactament un gest d’home? Ajustar-se la corbata? Gratar-se els ous? ¿Seria acceptable un gest de dona? Un tracte de dona? Suposo que sí, perquè parlem del pecat original. I ara, mateu-me a Twitter.

stats