Visca el sistema 02/04/2023

Una ILP que mira al futur

2 min

Val la pena insistir en una notícia realment important que es va produir la setmana passada, però que va quedar segurament tapada per la trepidant actualitat repartida entre Clara Ponsatí, Laura Borràs i Ana Obregón. Es tracta de l'aprovació de la ILP Avui per demà, promoguda pel GOB amb el suport d'altres entitats cíviques i ecologistes i de més de dotze mil signatures de ciutadans, al Parlament de les Illes Balears. És la primera iniciativa legislativa popular a ser aprovada per la cambra balear en els seus quaranta anys de trajectòria, però, a més, també és la primera a haver estat aprovada en tot l'estat espanyol en l'actual etapa més o menys democràtica. La notícia, per tant, és important pel que suposa d'aprofundiment democràtic. I és un bon tancament per a una legislatura, i per a un govern de progrés i de coalició com el que presideix Francina Armengol, que pot presumir d'haver estat pioner a l'hora de dur endavant lleis i mesures progressistes. La història d'Avui per demà, que va començar com una manifestació multitudinària a Palma amb milers de persones formant un mosaic humà en què es llegia aquest lema, fins a l'aprovació parlamentària amb els vots dels partits de la coalició de govern (PSIB-PSOE, MÉS i Unides Podem), és un exemple d'associació idònia i eficaç entre la societat civil i els seus representants polítics. No es tracta tampoc d'impostar una imatge idíl·lica, perquè aquesta associació no es produeix sempre ni de bon tros, però seria absurd no celebrar-ho quan és el cas.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'aprovació d'Avui per demà significa la posada en funcionament d'un seguit de mecanismes de supervisió i control amb una finalitat: la creació d'un model econòmic que es basi en la producció i la distribució, en comptes de fer-ho en l'especulació i l'explotació descontrolada del paisatge i el territori. El subtítol, per dir-ne així, de la ILP era Pel benestar de les generacions presents i futures, i el seu altre valor radica precisament en això: en la incorporació del futur com a fonament per pensar, d'ara endavant, les societats del benestar. Avui per demà recull idees i experiències de l'àmbit internacional: el precedent més proper és el de Gal·les, que ha incorporat la noció de benestar futur a les seves polítiques públiques, d'acord amb la idea de la justícia intergeneracional, que remet, amb claredat, a moviments civils com Fridays for Future i similars.

Finalment, l'encert de la iniciativa és, evidentment, el fet quasi insòlit, avui dia, de fer una proposta de futur. En contraposició amb la situació en què es troba la política espanyola, que tan sols sembla esforçar-se per retornar a les inèrcies del bipartidisme clàssic, o de la catalana, encallada en un fangueig de rancor i d'impostures, la proposta de la ILP Avui per demà, convertida en llei del benestar de les generacions presents i futures de les Balears, és interessant i estimulant. I ens recorda que la lluita contra el canvi climàtic, i la urgència d'afrontar-la, no és tan sols una qüestió de bones paraules.

stats