30/08/2020

El nom de la rosa

2 min

M’he equivocat de camí i he escollit una ruta quatre vegades més llarga i potser amb tres vegades més de desnivell per arribar a l’abadia. Hi ha hagut alguns trams difícils. L’arribada a Sant Martí del Canigó és espectacular. Un oasi de pau, de pensament i meditació al mig de la muntanya. Rodejats de roques, arbres i boscos, l’abadia, situada sobre un massís, em recorda immediatament la impressionant novel·la d’Umberto Eco El nom de la rosa, títol que encara avui és un enigma.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Sant Martí del Canigó té la seva església, el seu claustre, la seva cripta, el seu campanar, les estances dels monjos i, fins i tot, el seu espai per a plantació d’herbes botàniques, tot just com a l’abadia d’Adso de Melk. Si no fos per les reduïdes dimensions i perquè no té una biblioteca amb laberint, bé podria haver inspirat l’escriptor italià.

No hi ha cobertura, per descomptat. L’aïllament és absolut. Hi viuen una vintena de monjos i religioses, que passen pel costat dels turistes com si fóssim éssers estranys, d’un altre món que no els interessa, un món que han apartat per trobar-se a si mateixos a través de l’oració i la meditació.

Visites a indrets com l’abadia de Sant Martí del Canigó ens obliguen a fer-nos preguntes. No ens deixen indiferents. El monjo ofereix un testimoni evident sense necessitat de paraules: es pot viure d’una altra manera; t’adones que hi ha altres mons, i que no són lluny, sinó aquí mateix; que la natura ens proveeix de gairebé tot el que necessitem; que de vegades el silenci és necessari; que la hiperconnexió diària no ens deixa espai per pensar; que la soledat és de vegades necessària; que la modernitat és un negoci; que la vida és breu, però et dona sempre marge de maniobra; que s’ha d’aturar el rellotge unes quantes vegades al dia, i no només un cop a l’any, de la mà d’una visita turística. Les paraules no m’arriben. No puc descriure amb una sola frase la sensació interna que em va envair i que inunda el cor de qualsevol visitant amb un mínim de sensibilitat. Si hagués de posar-li un nom, un sol nom, seria el de la rosa.

Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus. De la rosa només ens resta el nom.

stats