02/10/2022

Com serà el 2023?

2 min

Com a economista, em reuneixo amb empresaris i directius, tant de grans empreses com de petites i mitjanes. I la gran pregunta que tothom et fa és: com anirà l’economia el 2023?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’any 2022 ha estat un bon any. Encara falta un trimestre, però la temporada turística ha estat magnífica i, si observem les reserves hoteleres i de viatges, encara hi haurà molt moviment. Tot i que a causa de la inflació la fortalesa del creixement ha minvat, el 2022 serà un any amb un increment de l’activitat econòmica força rellevant. La resta de paràmetres de moment es mantenen: ocupació, morositat, teixit empresarial... Tots els indicadors són bons, excepte un. La inflació.

És cert. La inflació està disparada. Doble dígit en un any. Però, com tot en economia, s’ha d’analitzar amb detall. La inflació és elevada per dos motius. Un: perquè durant el covid els bancs centrals i els governs van injectar molta liquiditat, amb caigudes de producció. Molts diners en circulació amb menys consum tendeix a generar increments de preus. En segon lloc, pel conflicte d’Ucraïna, que ha afectat el preu del gas i dels carburants, i per tant els costos de producció. El col·lapse del tancament de la Xina pel covid ha tensat també el mercat de components i primeres matèries.

L’excés de liquiditat va anar en gran mesura a estalvi. Però aquest estalvi s’està esgotant i les famílies tindran poc marge per absorbir augments de preus. És a dir, d’inflació, per la part de la demanda, no n’hi haurà el 2023. I la inflació de l’oferta, el problema de la Xina, estarà resolta a la primavera. Només queda l’energia. Tot dependrà del conflicte rus i de com Europa es pugui assegurar els subministraments de gas i petroli no russos. I que la guerra acabi. Però Europa ha pres mesures i la dependència russa serà menor. El 2022 ens ha agafat desprevinguts. Totes les previsions apunten que la inflació perdrà força. Res no és segur, però si és així, l’any 2023 no té per què ser un mal any.

Dos anys de tancament a casa no es curen en un estiu. La gent encara té moltes ganes de fer coses, de sortir, de gaudir del lleure. La construcció necessita reposar molt estoc d’habitatge nou, perquè el mercat està tirant del de segona mà. I el mercat automobilístic europeu haurà de recuperar moltes comandes que estan esperant a ser entregades.

Si la inflació és transitòria, el 2023 anirà be.

stats