País Valencià 18/07/2013

El Constitucional admet un recurs de Compromís contra la negativa del PP a tramitar una condemna del franquisme

El tribunal considera que la no tramitació de la iniciativa vulnera els drets fonamentals dels diputats

Ara
2 min

ValènciaEl Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs d'empara presentat per Compromís contra la negativa de la Mesa de les Corts Valencianes –amb majoria del Partit Popular– a tramitar una Proposició No de Llei presentada el 7 de febrer de 2012.

Segons ha informat la coalició en un comunicat, la iniciativa parlamentària plantejava instar al govern espanyol a promoure en el Congrés dels Diputats una proposició per condemnar la sublevació militar del 18 de juliol de 1936 així com de la subsegüent dictadura franquista.

Compromís va presentar al febrer de 2012 la proposició, però la Mesa del parlament valencià, gràcies als vots del PP, van descartar la tramitació de la iniciativa per "considerar que es tracta d'un tema de caràcter general que és competència del govern d'Espanya i no de la Generalitat", segons explicava la mateixa resolució.

La coalició explica que després d'exhaurir la via dels recursos davant la Mesa sense que este òrgan reconsiderés la seva decisió, Compromís va presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional l'1 de juny de 2012 adduint que no tramitar la iniciativa suposava la vulneració dels drets fonamentals dels diputats. El passat dia 15, el TC va notificar a la diputada Mònica Oltra, promotora del recurs, la seva admissió a tràmit.

La proposició de Compromís també instava a què les restes del dictador Francisco Franco, dipositades en el Valle de los Caídos, fossin exhumades i entregades a la seva família, que "El Valle de los Caidos" es converteixi en un espai laic i que es facen les modificacions necessàries de la Llei 52/2007 perquè quedin anul·lades les sentències dictades en processos penals de tribunals franquistes.

La coalició nacionalista també ha destacat en el seu comunicat l'"arbitrarietat del PP en aquest assumpte". Compromís explica que la mateixa proposició de condemna a la sublevació franquista sí va ser admesa a tràmit per la Mesa en un període de sessions anterior, quan el president del govern espanyol era José Luis Rodríguez Zapatero.

En eixe període, però, la proposició no va ser debatuda i per tant la iniciativa va decaure. Llavors Compromís, expliquen les mateixes fonts, va tornar a presentar-la al començament del nou període de sessions i aleshores es va trobar amb la negativa a la tramitació del PP, coincidint amb un canvi de govern que havia portat a Mariano Rajoy a la Moncloa.

Compromís creu que aquest canvi de posició respon a l'interès del PP valencià de "no incomodar" al govern espanyol amb una proposta que l'obligaria a pronunciar-se sobre la sublevació franquista.

L'admissió a tràmit d'aquest recurs és una nova victòria judicial de Compromís. I és que com recorda la coalició, ja n'ha aconseguit cinc sentències del Tribunal Constitucional contra la Mesa de les Corts per la vulneració dels drets fonamentals dels diputats que suposa la no tramitació d'iniciatives parlamentàries de manera arbitrària.

stats