País Valencià 08/06/2016

Les Corts Valencianes inicien la tramitació de la llei de la nova radiotelevisió pública

El Parlament dóna llum verda a la tramitació de la llei amb l'única abstenció del PP. La norma podria aprovar-se abans d'acabar juliol

Salva Almenar
3 min
Nova imatge del centre de produccions de Burjassot. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaEl ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres la presa en consideració de la proposició de llei de prestació del servei públic de radiotelevisió. Amb aquest pas, el Parlament inicia la tramitació de la llei que serà la base de la nova Canal 9 i Ràdio 9 -el nom de les quals encara no està decidit-. La proposició de llei ha estat aprovada amb 63 vots a favor -del PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem- i 28 abstencions del PP.

Segons ha explicat en declaracions als mitjans als passadissos de les Corts el portaveu de Podem, Antonio Montiel, el full de ruta a partir d'ara passa per accelerar els treballs perquè la nova radiotelevisió pública pugui entrar en funcionament el més aviat possible. Així, des d'aquest grup parlamentari es confia en poder allargar el període de sessions abans de vacances per aprovar la llei de servei públic de radiotelevisió en un ple que es programaria segurament el 20 de juliol o en tot cas un altre dia però sempre abans de l'agost.

El propi Montiel ha avançat que el seu grup esmenarà la disposició transitòria novena del projecte de llei que parla de donar prioritat als extreballadors de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) en la contractació del nou ens després que el Consell Jurídic Consultiu hagi emès un informe en el qual posa en dubte la inclusió en l'articulat de la norma aquesta disposició per beneficiar unes persones davant unes altres en l'accés a un lloc de treball del sector públic.

Després del debat i aprovació, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat que avui s'ha donat un pas perquè definitivament els valencians tornin a tenir una nova radiotelevisió pública, de qualitat i en valencià, amb l'ambició de "tenir el més ràpid possible el seu espai", encara que "evidentment no es faran les coses precipitadament".

El PP ha assegurat que volen "formar part d'aquesta nova llei" però per a això necessiten que hi hagi informes del Consell Econòmic i Social, el Consell Jurídic Consultiu, l'Advocacia de la Generalitat i la direcció general de Pressupostos sobre la llei, per "una qüestió de prudència" i de "seguretat jurídica".

La defensa de la llei l'ha fet el portaveu de Podem, Antonio Montiel, qui ha explicat que és una "reparació històrica" que no solament busca recuperar RTVV, sinó ser motor per tornar a comptar amb un sector econòmic estratègic i un servei públic de qualitat, al que es blindarà perquè no ho controli el govern de torn.

Montiel ha anunciat que estan disposats a "autoesmenar-se" o a pactar una redacció "més adequada" de la disposició transitòria referida al personal de l'extinta RTVV, per mantenir la "reparació moral" als extreballadors, però donar llibertat a l'equip rector de la nova RTVV a desenvolupar la seva política de personal.

La diputada socialista Rosa Peris ha defensat que han actuat "amb rigor, il·lusió i responsabilitat" per aconseguir una nova RTVV que sigui independent, un referent de modernitat i la que volen i mereixen els valencians.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha criticat l'abstenció "lamentable" del PP a la llei que permetrà una RTVV amb consens, independent i "el més ràpid possible, però de la millor manera", i ha indicat que treballaran per fer compatible que hi hagi processos de selecció de personal objectius, per mèrit i capacitat, i es posi en valor l'experiència dels extreballadors.

El diputat del PP Jorge Bellver ha acusat al tripartit de deixar "amb el cul a l'aire" als extreballadors de RTVV, als que en eleccions van oferir la reobertura i la readmissió, i ha afirmat que solament demanen garanties i una seguretat jurídica i legislativa.

Antonio Subiela, de Ciutadans, ha dit que donen suport a una RTVV plural, despolititzada i sostenible, encara que es comencen a "cansar de nedar contracorrent", doncs hi ha "massa presses" per obrir i fins que no estigui nomenada la nova adreça no pot haver-hi plantilla i graella.

stats