PRESUMPTA CORRUPCIÓ

Cotino, imputat en el cas Gürtel

El jutge encausa l’expresident de les Corts a instàncies de la Fiscalia, que li atribueix quatre delictes

Menys d’un mes després de deixar la presidència de les Corts Valencianes i la política, Juan Cotino torna a ser notícia per la seua imputació en la peça 4 del cas Gürtel, la que instrueix el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià per investigar presumptes irregularitats en la contractació per part de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) de Teconsa per al subministrament de pantalles de vídeo i elements de so i megafonia amb motiu de la visita del papa Benet XVI a València, el 2006. Cotino, que va renunciar al càrrec en les Corts el 13 d’octubre passat, haurà de prestar declaració com a imputat el pròxim dia 28 a les onze del matí.

La imputació de qui l’any 2006 ocupava el càrrec de conseller d’Agricultura es produeix tres mesos després que la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) lliurés al jutge un informe en el qual s’assenyala que Cotino era l’“element nuclear” en l’organització de la visita del papa Benet XVI a València amb motiu de la cinquena Trobada Mundial de les Famílies, i respon a una petició formulada per la Fiscalia Anticorrupció.

El document elaborat per la UDEF ha sigut molt important per al ministeri públic, que en l’escrit en què sol·licita la imputació de l’expresident de les Corts, presentat el passat dia 3, detalla alguns fragments de les tesis de la policia. Basant-se en aquest informe i en les aportacions d’alguns testimonis que ja han declarat en la causa, la Fiscalia assenyala que hi ha “una pluralitat d’indicis racionals i fundats” de la presumpta participació de l’exconseller Juan Cotino en uns fets que podrien ser constitutius de quatre delictes. Concretament, el ministeri públic apunta que l’exconseller i abans director de la Policia hauria comès els delictes de prevaricació, tràfic d’influències, malversació de fons públics i suborn.

Cotino era el “responsable últim”

Entre altres aspectes, l’informe de la UDEF destaca el paper rellevant de Cotino en la presa de decisions sobre l’organització de la visita papal. Així, s’assenyala que dins de la fundació organitzadora de la trobada -la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies- era “l’element nuclear”, en el sentit de “ser el responsable últim” en la presa de decisions, encara que no ocupava cap càrrec institucional en aquest organisme.

Malgrat això, i segons consta en l’escrit del fiscal, de la documentació aportada a la causa es desprèn que “hauria participat activament i regularment en l’organització, les responsabilitats i les reunions” de la fundació, nomenant successius encarregats de l’àrea d’infraestructures, de la qual ell mateix també va ser assenyalat com a responsable. La Fiscalia explica que, segons diversos testimonis, la decisió de contractar pantalles i megafonia per a la visita papal “s’hauria pres en el si de la fundació l’any 2005”. La Fiscalia indica que, segons “nombrosos testimonis” i segons consta en les actes de la fundació, Cotino “hauria sigut l’encarregat de mantenir les reunions amb els responsables de RTVV”, a qui el febrer del 2006 es va encarregar finalment “no solament la cobertura audiovisual” de la visita, “prèviament decidida”, sinó també l’adjudicació de pantalles i megafonia.

En aquest sentit, un testimoni va declarar davant el jutge que Cotino li va dir el març del 2006 que “s’havia decidit que fóra RTVV l’adjudicatària i que, amb l’informe favorable dels tècnics, s’havia adjudicat a Álvaro Pérez [un dels capitostos de la trama Gürtel]”, quan en aquesta data “no s’havia publicat ni la iniciació de l’expedient”. L’adjudicació del servei, feta a través d’un procediment negociat i sense publicitat i valorada en 6.460.000 euros més IVA, va recaure en l’empresa Teconsa, que presumptament era una societat pantalla de la trama Gürtel.

El jutge també ha imputat els exdirectius de RTVV Vicente Sanz, José Llorca i Juan Prefaci, l’exadvocada de l’ens Encarna Pérez, l’excap de compres Salvador Benjamín i Victorino Llanes, que va ocupar responsabilitats en l’àrea econòmica de la televisió valenciana.

El + vist

El + comentat