La Fiscalia demana l'arxivament de la causa que investiga Camps per la construcció del circuit de F1 de València

El ministeri públic considera que el possible delicte de malversació ha prescrit

La Fiscalia Anticorrupció de València ha sol·licitat l'arxivament per prescripció de la causa per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València, en la qual estava processat l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, segons ha avançat la Cadena SER i han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la decisió.

El ministeri públic considera que la possible malversació en la construcció del circuit urbà –una actuació que segons la jutge que instrueix el cas va suposar un cost pròxim als 89 milions d'euros entre el 2007 i el 2008–, hauria prescrit, en cas de ser constitutiva de delicte.

El fiscal Pablo Ponce, que es va fer càrrec del cas després del nomenament de Vicente Torres com a magistrat del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV), no aprecia delicte en els diners destinats a la construcció del traçat. A més, afirma que en cas que sí que n'hi hagués en els aproximadament 120.000 euros pels quals acusava Torres, ja hauria prescrit.

La jutge processa l'expresident Camps per la construcció del circuit de F1 a València

La jutge: "Camps va usar fons públics per obtenir un rèdit polític i personal"

La titular del jutjat d'instrucció número 17 de València, en un acte de principis del mes de maig, va decidir processar Francisco Camps; qui va ser el seu vicepresident, Vicente Rambla; l'exconseller d'Infraestructures Mario Flores, i altres càrrecs de l'Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP), així com diversos empresaris. En la seva resolució, la magistrada afirmava que Camps "va capitanejar" la resta de processats per obtenir un "rèdit polític i personal" com "el gran artífex" d'un esdeveniment d'interès mundial.

Sobre l'actuació de l'excap del Consell, la jutge sosté que Camps "va idear, planificar, impulsar i dirigir" la construcció del circuit urbà de la F1 "amb l'única intenció de projectar la seva imatge com a màxim representant de la Comunitat", en una iniciativa que va dur a terme "al marge de les funcions pròpies" de la seva competència de president, de la legislació i "utilitzant indegudament fons públics, alterant dades i dates en documents d'expedients administratius, donant tracte de favor a determinades empreses que resultaven beneficiades d'adjudicacions públiques per donacions i lliuraments de diners no fetes de manera altruista, sinó amb caràcter finalista, per obtenir com a contrapartida adjudicacions irregulars".

La jutge defensava en el seu escrit que les diligències practicades revelen indicis "suficients, sòlids, raonables i consistents" contra Camps per prevaricació, malversació i falsedat documental, suborn i  tràfic d'influències. 

Arxiu del cas Valmor

Pel que fa a les investigacions al voltant del Gran Premi de Fórmula 1 que es va celebrar a València, el jutjat d'instrucció número 2 ja va acordar el passat mes de desembre l'arxivament provisional de la causa oberta contra Francisco Camps per les negociacions dutes a terme per l'organització de la cursa a través de Valmor Sports SL i la posterior absorció d'aquesta societat per part de l'empresa pública Circuit del Motor.

Per tant, en cas d'arxivar la causa relativa a la construcció del circuit, seria la segona peça contra Camps que acaba en sobreseïment. Queda, però, una altra investigació oberta també al jutjat d'instrucció 2 de la capital valenciana.

Arxiven una de les causes en què estava imputat Francisco Camps per l'organització de la Fórmula 1 a València