Monago critica la proposta per al nou finançament de Fabra perquè va en contra del principi de solidaritat

El president extremeny critica que ara Fabra vulgui eliminar el principi de solidaritat quan el País Valencià es va beneficiar dels diners d'altres quan era objectiu 1 de la Unió Europea

El president d'Extremadura, José Antonio Monago, ha criticat avui el model de finançament autonòmic proposat pel president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, perquè "frena el principi constitucional" de solidaritat. Durant la seva intervenció en els esmorzars informatius organitzats pel ' Diario Córdoba', Monago s'ha referit a l'informe sobre un nou sistema de finançament autonòmic encarregat per la Generalitat Valenciana i presentat ahir a València.

Entre altres qüestions, aquest informe d'experts planteja la necessitat de suprimir la despesa improductiva dels pressupostos, disposar un únic fons per a l'assignació de recursos a les autonomies i suprimir el criteri de promoure la igualtat de renda per haver contribuït a mantenir un "pervers 'statu quo'".

En aquest sentit, Monago ha afirmat que cal "aportar llum i perspectiva històrica de les coses" ja que "alguns de matí no pensen el que diuen", en referència a Fabra. "Frenar un principi constitucional, com és el de la redistribució de les rendes a Espanya per principi de solidaritat, ens condueix a una necessària reforma de la Constitució per eliminar aquest principi", ha argumentat Monago.

El president extremeny ha afegit que "amb alguns que ara demanen que s'elimini el principi de solidaritat es va ser solidari quan eren objectiu 1 de la Unió Europea". Monago ha subratllat que el ciutadà espanyol "és qui fa el seu esforç fiscal i tributari i no els territoris", i que "equilibrar els territoris és la tradició de la Constitució", per la qual cosa "no es pot plantejar ara que per aconseguir objectius polítics se sigui més egoista".

Monago ha matisat que respecta "alguns companys" que presenten informes amb "experts de prestigi", si bé ha apuntat que, si es pretén posar damunt de la taula "el balanç fiscal", Extremadura advocarà per "balanços nous".

"El que més val d'un territori són les persones", ha subratllat Monago, que ha recordat que Extremadura i Andalusia "han exportat a Espanya en les últimes dècades emigrants", per la qual cosa s'ha preguntat si caldria fer una "balança d'emigrants" com a criteri en el nou sistema de finançament autonòmic.

Finalment, el president d'Extremadura ha assegurat que "mai" acceptarà que es trenquin les regles de la Constitució o el "principi de solidaritat", però ha assenyalat que si s'opta per l'opció de reformar la Carta Magna, "es canvien les regles" i llavors ell no tindrà "res a dir-hi".

El + vist

El + comentat