Mor l'empresari, col·leccionista i mecenes valencià Jesús Martínez Guerricabeitia

Aquest empresari, distingit per diverses institucions, va donar les seues col·leccions de llibres i art a la Biblioteca Valenciana i a la Universitat de València

L'empresari, col·leccionista i mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia ha mort en el seu domicili de València, segons ha informat la Universitat de València, institució a la qual va donar una important col·lecció d'art contemporani. La capella ardent s'instal·larà aquest mateix dimarts a La Nau, seu antiga de la universitat, mentre que el funeral tindrà lloc aquest dimecres a les 13.00 hores en el cementeri general de València.

Jesús Amor Martínez Guerricabeitia va nàixer a la localitat valenciana del Villar el 1922. Empresari, col·leccionista i mecenes, va rebre una primera educació del seu pare, miner anarcosindicalista culte que li va transmetre la curiositat intel·lectual que li va acompanyar al llarg de tota la vida.

Segons ha destacat la Universitat de València, Martínez Guerricabeitia "pertany a aquella generació marcada ineludiblement per la guerra i el caràcter repressiu del règim franquista que va portar al seu germà José a fundar la mítica editorial Ruedo Ibérico". Va patir la presó al costat de la seua família, a causa de les seues conviccions llibertàries, una estada a la presó traumàtica, però que va contribuir a part de la seua formació ja que allà va rebre classes de professors represaliats i va millorar els seus coneixements d'anglès. "Les últimes classes que rebria, perquè de la presó eixiria convertit prematurament en un adult abocat a forjar-se a si mateix, sense possibilitat de seguir estudiant", ha explicat la institució.

A causa de la Guerra Civil i a la repressió franquista posterior que va patir tota la família es va obrir camí en el comerç de pells, fins que el 1951 van emigrar a Colòmbia, on es va dedicar al comerç internacional. Va tornar a València l'any 1965, on es va establir en el negoci de l'exportació de calçat alacantí cap a Nord-amèrica. A partir d'ací, va desenvolupar la seua inclinació col·leccionista a més de col·laborar amb diverses forces cíviques.

Distincions

Fruit de la seua labor de col·leccionista, va decidir donar la seua extensa biblioteca especialitzada en pensament polític a la Biblioteca Valenciana i la seua col·lecció de pintura de temàtica social a la Universitat de València. En reconeixement a aquests mecenatges, ha sigut distingit per la Universitat de València (1997), l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (1998), la Facultat de Belles arts (1999), el Consell Valencià de Cultura (2008), l'Ajuntament de València (2010) i el diari Levante-EMV (2013).

José Martín, biògraf de Jesús Martínez Guerricabeitia, descriu a aquest mecenes com "una persona de trets admirables per la sorprenent recuperació del colp que va suposar per a ell i per a la seua família la fi de la guerra, per la seua capacitat de reposar-se després d'eixir de la presó, les ganes de superar-se i lluitar per una vida millor".

En la seua biografia, editada el 2013 per la Universitat de València i la conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de la Biblioteca Valenciana, va deixar palesa que Martínez Guerricabeitia ha sigut una persona "que ha sabut lluitar amb tenacitat i optimisme per sobreposar-se a les dificultats fins a millorar el seu estatus i poder tornar a Espanya, on va fer realitat el seu amor pels llibres, amb la construcció d'una àmplia biblioteca, i per l'art, amb una exquisida col·lecció de pintura de temàtica social".

Més continguts de

El + vist

El + comentat