Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Naix l’Associació Transparència per educar en la prevenció de la corrupció

Proposa que els partits paguen pels delictes dels seus membres

L’Associació Transparència es va presentar ahir a València com una entitat sense ànim de lucre, d’àmbit estatal i amb seu a la capital del Túria que se centrarà a “impulsar la prevenció de la corrupció en les institucions” i a “crear una cultura de la transparència”. Un nou pensament que, segons els seus impulsors, no s’aconsegueix “simplement amb una llei o un portal de transparència, sinó que cal educar des de més xicotets”.

Aquesta associació està liderada pel president de l’Associació Espanyola de Subjectes Obligats en Prevenció de Blanqueig de Capitals (Aseblac), Juan Carlos Galindo, junt a “un grup de persones inquietes, amb sensibilitat social”, les seues respectives carreres professionals i valors i “pensaments diferents”, però totes elles “decidides a lluitar contra la corrupció”.

Segons va explicar ahir el seu president, Juan Carlos Galindo, Associació Transparència pretén combatre la corrupció però, a diferència d’altres entitats “que es dediquen a la part repressiva” presentant querelles o exercint com a acusació particular, se centrarà “en la part preventiva”, que considera “la gran oblidada”. De fet, Galindo va explicar que l’associació habilitarà un “canal de denúncia” per assessorar sobre com actuar davant la detecció de delictes dins de l’administració però “en cap cas exercirà com a acusació particular”.

Formació contra la corrupció

Aquesta entitat fonamentarà la seua actuació en l’educació, formació i prevenció i, entre els seus projectes més destacats, figura l’elaboració d’un “manual per ensenyar a l’administració local què s’ha de fer” per evitar la corrupció i d’un llibre sobre transparència i bon govern dirigit a xiquets i joves.

Galindo, que va assegurar haver-se reunit amb representants dels principals partits, va presentar dotze propostes que traslladaran a les institucions, tals com establir la transparència com “la base fonamental per a la qualitat democràtica”. També reclamen el cessament temporal dels càrrecs públics imputats per corrupció fins que hi haja una resolució judicial, que s’estenga als partits polítics les responsabilitats per delictes comesos pels seus membres -una mesura que segons l’associació permetria “acabar amb el 75% de la corrupció”-, endurir i agreujar les penes per corrupció i tipificar nous delictes relacionats amb aquestes pràctiques, així com la desaparició de la figura de l’aforat i la dels paradisos fiscals.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT