ACORD PER A LA GENERALITAT
País Valencià 12/06/2015

El PSPV, Compromís i Podem firmen la pau i pacten per governar

Els tres partits presenten el programa marc i ja negocien qui ha d’ostentar la presidència

Salva Almenar
3 min
Ximo Puig, Mónica Oltra i Antonio Montiel van escenificar ahir la represa de les negociacions per fer un govern d’esquerres a la Generalitat Valenciana.

ValènciaHa calgut més d’una setmana i mitja de negociacions perquè finalment les forces d’esquerres garantisquen que hi haurà un govern progressista a la Generalitat Valenciana. Després de superar la crisi de dos dies en què el PSPV va decidir trencar unilateralment les negociacions amb Compromís, al·legant que s’havien sentit “insultats” i “ofesos” perquè un dels negociadors de la coalició, Pasqual Mollà, havia dit que els socialistes no tenien “legitimitat” per liderar el canvi al País Valencià, els tres partits van presentar ahir l’acord amb les línies programàtiques del futur govern de la Generalitat.

Tot i haver tensat tant la corda que des de dimarts fins ahir el pacte era més a prop entre el PSPV i Ciutadans (C’s) que entre els socialistes i Compromís i Podem, finalment dimecres a la nit els tres partits d’esquerres van començar a reconduir les negociacions, primer per pactar la mesa de les Corts Valencianes, que es va escollir ahir, i després també per tornar a intentar posar les bases per a un acord per al govern de la Generalitat.

Un dels fets que van propiciar aquest acostament de postures va ser, a més del gest fet per Compromís dimecres al matí, quan va dir que estava “disposat a parlar de tot” -i això incloïa que la presidència de la Generalitat no era una condició indispensable per a la coalició-, les condicions inassumibles que va imposar Ciutadans al PSPV, que eren trencar negociacions amb Compromís i cedir-li l’alcaldia de l’Ajuntament de València. Una fórmula que, a més, necessitaria els vots del PP.

Davant aquest escenari, que abocava el PSPV a haver-se d’entendre necessàriament amb Compromís i Podem per poder formar un govern sòlid i estable -sumen majoria absoluta a les Corts, amb 55 diputats-, els líders dels respectius partits van reprendre les negociacions en el punt que s’havien quedat dos dies abans, i van acordar presentar el document programàtic que dilluns van tancar. La presentació ahir del text permetrà que a partir d’hui es negocie qui ha de ser el president de la Generalitat i qui integrarà el Consell.

L’Acord del Botànic

Ximo Puig, Mónica Oltra i Antonio Montiel van presentar als mitjans el document anomenat Acord del Botànic -la presentació es va fer al Jardí Botànic de València-, que gira al voltant dels cinc grans eixos que van pactar en la reunió de l’1 de juny: rescat de persones; regeneració democràtica i lluita contra la corrupció; governar per a les persones; nou model productiu i finançament just, i auditoria ciutadana. Un text les bases programàtiques del qual són “acabar amb la situació d’emergència social i posar els fonaments d’un nou País Valencià”, i que inclou el compromís de prioritzar la despesa en el sistema públic de sanitat i educació i serveis socials “per sobre de qualsevol altra partida”. També assenyala que el govern de la Generalitat haurà de negociar amb els creditors un “pla de reestructuració del deute que impedisca que els venciments limiten l’aplicació d’aquestes prioritats”.

Entre les mesures aprovades en aquest document, l’apartat de rescat ciutadà inclou mesures com la renda garantida de ciutadania, prendre acords per mirar d’evitar els desnonaments i contra la pobresa energètica, l’efectiva aplicació de la llei de dependència, eradicar la violència masclista o combatre la pobresa infantil. Pel que fa a la regeneració democràtica, el document recull aprovar una nova llei de transparència, reformar la llei electoral, crear una llei contra les portes giratòries, millorar els procediments de contractació pública i crear una oficina antifrau.

En l’apartat dels serveis públics, el document inclou la creació d’una radiotelevisió pública, la reversió dels concerts sanitaris, la paralització de les retallades en serveis públics i l’elaboració d’una llei valenciana d’educació. Per al desplegament d’un nou model productiu, el PSPV, Compromís i Podem consideren necessari recuperar el sistema financer valencià, amb mesures com la refundació de l’Institut Valencià de Finances en una entitat pública amb accés al crèdit del BCE i fons del BEI, i la creació de caixes i cooperatives de crèdit local. També preveu pressionar l’Estat perquè finalitze el corredor mediterrani en els terminis establerts, i desbloquejar la reforma de l’Estatut. També es comprometen a exigir un model de finançament just i el deute històric de l’Estat i a dur a terme una auditoria ciutadana del deute.

Després de presentar el programa i en preguntar-li per la formació del govern, Ximo Puig va assegurar que serà un Consell “fort, capaç, solidari i lleial, que estarà a l’altura d’aquesta terra”. “Tinc l’absoluta convicció que tindrem un govern de canvi, fort i dialogant”, va augurar Mónica Oltra, que va advertir que la negociació política necessita temps, i Antonio Montiel va qualificar l’acord d’“històric” perquè totes les parts han “cedit” en la negociació “per posar en primer lloc les persones”.

stats