País Valencià 15/10/2012

Sols tres dels 251 procediments penals oberts contra manifestants de la 'primavera valenciana' continuen endavant

Tres detinguts en les mobilitzacions del darrer mes de febrer encara no han declarat davant el jutge. A molts dels identificats, però, se'ls ha obert un procediment sancionador amb multes d'entre 90 i 300 euros

Acn
2 min
Representants de l'Assemblea per les llibertats i contra la repressió

ValènciaEl jutge ha arxivat les causes penals de 3 dels 6 detinguts durant les protestes protagonitzades pels estudiants valencians el darrer mes de febrer i que van acabar amb fortes càrregues policials a l'entorn de l'Institut Lluís Vives. Segons ha informat aquest dilluns als mitjans el lletrat de la comissió jurídica de l'Assemblea per les Llibertats i en contra de la Repressió, Ricardo Cano, també s'ha arxivat el procediment iniciat a 245 persones que varen ser identificades en les concentracions davant la comissaria de Sapadors, quan exigien l'alliberament dels seus companys detinguts.

Les sis persones detingudes durant la 'primavera valenciana', la majoria menors d'edat, estaven acusades dels delictes d'atemptat a la força pública, injúries, manifestació il·legal i resistència a ser detinguts. Una d'aquestes persones amb un procediment penal obert havia estat citada avui a declarar i arran de la seva compareixença el jutge ha decidit arxivar la causa. Amb aquesta ja són tres les causes arxivades, tot i que els altres tres detinguts encara han de passar a disposició judicial.

L'advocat Ricardo Cano també ha explicat que a la major part dels 245 identificats en les protestes davant la comissaria de Sapadors, a València, se'ls ha obert un procediment administratiu sancionador amb propostes de multes d'entre 90 i 300 euros. El lletrat ha informat que els detinguts i identificats estan formalitzant denúncies per detencions il·legals a l'entorn de la comissaria de Sapadors, que va estar acordonada durant hores amb centenars de persones a dintre del perímetre i encerclades pels agents. Molts dels retinguts denuncien maltractaments i amenaces.

"Hem aconseguit la identificació dels agents que varen retenir-los, en alguns casos més de tres hores, perquè entenem que la figura de la retenció no existeix, això ja és un tema molt consolidat a nivell de jurisprudència en què es tracta d'una detenció il·legal", ha afirmat Cano.

L'Assemblea per les Llibertats i en contra de la Repressió està formada per 23 entitats, sindicats i partits com Esquerra Unida del País Valencià, Compromís i Esquerra Republicana del País Valencià, els sindicats CCOO, UGT, Intersindical, sindicats d'estudiants, entitats de pares i mares d'alumnes i professorat.

stats