País Valencià 03/09/2013

Les víctimes del metro de València dediquen cinc minuts de silenci a les de Santiago, Spanair, el Yak-42 i l'11-M

L'associació de víctimes espera celebrar la concentració d'octubre sabent que seran acusació particular en el nou procés obert

Efe
2 min

ValènciaL'associació de víctimes de l'accident de metro de València ocorregut al 2006, en què van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides, ha dedicat avui els seus cinc minuts de silenci a les víctimes d'altres quatre tragèdies com en són el sinistre de Santiago de Compostel·la, el vol d'Spanair i del Yak-42, així com a les dels atemptats de l'11-M.

L'associació de víctimes del metro 3 de juliol (AVM3J) ha celebrat aquesta tarda la seva concentració mensual per exigir responsabilitats per l'ocorregut fa set anys, una convocatòria celebrada a la plaça de la Mare de Déu que ha congregat a un miler de persones.

Amb una gran pancarta amb el lema "43 morts, 47 ferits i 0 responsables", els seus representants han volgut en aquesta ocasió dedicar els cinc minuts de silenci a les víctimes de les citades tragèdies. "Tots som víctimes que hem de lluitar amb totes les forces amb la justícia", han reivindicat.

La presidenta de l'associació, Beatriz Garrote, ha explicat als presents l'estat en què es troba judicialment el cas, després que la Fiscalia hagi demanat la seva reobertura davant la possible existència de noves proves, i ha confiat que el proper 3 d'octubre puguin celebrar que se'ls ha admès com a acusació particular, després d'haver-ho sol·licitat ahir.

També ha mostrat la seva esperança en què s'obri judici per aquests fets i que passin per ell com imputats, "un darrere l'altre", responsables de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i del govern valencià.

"Ens hem convertit en experts a resistir i amb el vostre suport, gairebé en invencibles", ha assenyalat Garrote per aventurar que si el grup parlamentari popular rebutja tornar a constituir una comissió d'investigació en les Corts Valencianes serà perquè els seus diputats "no tenen la dignitat suficient".

Així mateix, ha valorat que el jutge que instrueix el sinistre ferroviari de Santiago de Compostel·la estigui investigant si va haver-hi les mesures de seguretat adequades i hagi imputat els seus responsables. "Una cosa que se'ns ha negat tant política com judicialment a València", ha lamentat Garrote, per remarcar que la tutela judicial de les proves de la tragèdia de Santiago s'hagi fet "de forma efectiva" a diferència del cas de MetroValencia, en el qual va ser FGV qui es va fer càrrec de la custòdia de les proves durant les primeres hores després del sinistre.

"No estem gens satisfets amb el tracte rebut de l'Administració i les instàncies judicials. No hi ha hagut justícia ni decència amb nosaltres i espero que puguem acabar amb un final digne". Una vegada acabada la lectura del manifest, els congregats a la plaça han corejat tots a una el lema "Sí es pot".

stats