País Valencià 15/07/2016

El jutge imputa Alfonso Rus i 11 persones més en una nova peça separada del cas Imelsa

El magistrat investiga l'expresident de la Diputació de València per adjudicar, presumptament, de manera irregular el contracte d'atenció telefònica de la institució

Efe
3 min
El president de la Diputació de València ha insinuat que la televisió que impulsa aquesta institució no emetrà fins després de les eleccions de maig.

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 18 de València, que investiga una suposada adjudicació irregular de contractes a canvi de comissions il·legals en l'anomenat cas Imelsa, ha imputat –'investigat', segons la nova llei d'enjudiciament criminal– l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus i 11 persones més per concertar prèviament de manera fraudulenta el contracte del servei d'atenció telefònica de la institució.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el jutge ha obert tres noves peces separades i ha acordat prorrogar el secret de sumari sobre dues d'elles i sobre la peça principal, mentre que encara no s'ha conclòs l'abocament del material informàtic intervingut per la Guàrdia Civil en els diferents escorcolls.

En concret, el magistrat ha resolt separar de la part central de les diligències els fets relacionats amb el servei d'atenció multicanal als contribuents, el denominat 'call center', que l'empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació, va adjudicar a Servimun, controlada per un familiar de l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent.

Del que s'ha investigat fins ara, l'instructor conclou que hi ha indicis que l'adjudicació "va poder ser decidida" pel llavors president de la Diputació de València, Alfonso Rus, amb la intenció d'afavorir el responsable d'aquesta empresa. En aquest procés, assenyala la interlocutòria, va actuar com a "intermediari connivent" el sogre del llavors gerent d'Imelsa, Marcos Benavent.

En aquesta nova peça estan investigats (abans imputats) Rus, Benavent i deu persones més, entre les quals figuren el diputat provincial delegat d'Empreses Públiques, el director de l'àrea jurídica d'Imelsa, el cap de secció de l'oficina de gestió tributària, el cap d'unitat de processos massius tributaris, el cap de secció d'avaluació i planificació, el director financer d'Imelsa i el cap de servei de gestió tributària.

El titular del jutjat d'instrucció 18 els imputa delictes de malversació, tràfic d'influències, prevaricació, frau en la contractació pública, suborn i falsedat documental. A vuit d'ells se'ls prendrà declaració els dies 12 i 16 de setembre i Rus compareixerà davant el jutge aquest últim dia, segons ha informat el TSJ valencià.

La recerca, segons recull la interlocutòria, apunta al fet que l'expresident de la Diputació hauria comptat amb la "col·laboració" del que va ser cap d'Avaluació i Planificació de la Corporació Provincial per manipular el procés d'adjudicació "vulnerant el principi d'imparcialitat que ha de regir la contractació pública".

En aquesta peça separada s'investiguen també factures pagades per Imelsa derivades de contractes accessoris subscrits amb diverses empreses.

D'altra banda, el jutge ha acordat investigar també en una peça separada les suposades irregularitats en els contractes de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València per a la restauració del patrimoni històric monumental i les adjudicacions per a la celebració de la XVII Mostra de València el 2006. Sobre la tercera peça separada, el magistrat acorda mantenir el secret "atenent a la naturalesa dels fets", han indicat les fonts.

En la resolució, notificada avui a les parts, el jutge fa extensiva la pròrroga del secret fins al 14 d'agost a la peça principal per "no comprometre el resultat de la recerca que s'està duent a terme mitjançant l'anàlisi de la informació recollida tant en la documentació escrita com en els dispositius informàtics intervinguts".

En la mateixa resolució, el titular del jutjat avança la possibilitat que pròximament obri dues noves peces separades per investigar contractacions de personal tant a Imelsa com a Ciegsa, empresa pública dependent de la conselleria d'Educació.

Després d'aquestes decisions de l'instructor, el cas Imelsa s'estructura en una peça principal en la qual s'investiga l'adjudicació de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions valencians i cinc peces separades: les tres constituïdes ara, una sobre blanqueig de capitals a l'Ajuntament de València recentment ampliada al delicte electoral, i una altra sobre les contractacions fictícies de treballadors a Imelsa.

stats