País Valencià 20/02/2013

El govern espanyol concedeix 2.400 milions d'euros del FLA 2013 a la Generalitat Valenciana

La conselleria d'Hisenda està pendent del sobrant del pla de pagament a proveïdors del 2012 per sol·licitar una quantitat per poder pagar els seus deutes amb col·lectius

Efe
2 min
El conseller d'Hisenda, Juan José Moragues (centre), en una imatge d'arxiu.

ValènciaEl País Valencià obtindrà del fons de liquiditat autonòmic (FLA) corresponent al 2013 un total de 2.392 milions d'euros. Se'n destinaran 713 milions al finançament del dèficit autoritzat per a aquest any, i 1.679 per atendre els venciments de deute pendents de la Generalitat Valenciana amb entitats de crèdit internacionals.

Així ho ha anunciat avui el conseller d'Hisenda i Administració Pública, Juan Carlos Moragues, que ha explicat que aquests diners arribaran a les arques valencianes de forma fraccionada per mensualitats, i el primer pagament arribarà aquest mateix mes de febrer.

A banda dels diners del FLA, el govern valencià aspira a saldar els deutes pendents de l'exercici 2012 i per això ha demanat al govern espanyol que reparteixi els 23.000 milions que van sobrar del fons de liquiditat del 2012. "Esperem pescar del FLA tot el que es pugui, com més millor", ha afirmat el conseller, que ha dit que està esperant notícies sobre l'habilitació o no d'aquests diners per part de l'Estat.

Moragues també espera que aquesta setmana el govern espanyol habiliti el mecanisme per repartir el sobrant del pla de pagament a proveïdors del 2012 i que el País Valencià n'aconsegueixi "la major part possible". Per això, l'executiu d'Alberto Fabra ja està estudiant a "quines persones o beneficiaris podria afectar" aquest romanent.

Segons el conseller, l'habilitació d'aquest sobrant, unit a nous "mecanismes de finançament", permetria cobrir el deute del 2012 de la Generalitat Valenciana amb col·lectius, associacions, proveïdors i ajuntaments, que és el que més li preocupa al conseller, atès que aquest deute és "el que genera malestar al carrer".

Ha assenyalat que els mecanismes de finançament suposarien transformar el deute comercial en financer, que no és el que més desitja, ja que suposa una solució a curt termini, però és una opció mentre no aconsegueixi un augment d'ingressos que, segons ha dit, no està previst que es faci mitjançant pujades d'impostos.

Sobre els venciments de deute amb entitats espanyoles previstos aquest any, ha destacat que s'està renegociant amb totes una pròrroga amb més bones condicions per no haver d'afrontar els pagaments el 2013. Moragues ha explicat que en aquesta negociació la Generalitat Valenciana va "de la mà" del Tresor Públic.

stats