País Valencià 18/02/2013

La justícia obliga la conselleria d'Educació a aprovar una línia d'ensenyament en valencià a Xirivella

El Tribunal Superior de Justícia dóna la raó de nou a Escola Valenciana. Al desembre va decidir a favor de concedir una línia en valencià al col·legi Sant Cristòfor de Picassent

Ara
2 min

ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha comunicat avui a Escola Valenciana una sentència ferma que obliga la conselleria d'Educació a aprovar l'aplicació del programa d'ensenyament en valencià que va denegar fa tres cursos al col·legi Rei en Jaume de Xirivella (l'Horta). Ara, l'administració educativa té un mes per fer el canvi de programa.

El litigi judicial va començar arran d'una decisió del 10 de maig del 2010 segons la qual el director general d'Ordenació i Centres Docents de la conselleria d'Educació va denegar l'aplicació d'un programa d'ensenyament en valencià a aquesta escola. En aquell moment el centre comptava amb dues línies d'ensenyament, una en valencià i l'altra en castellà.

El que es demanava era que les dues línies fossin d'ensenyament en valencià, és a dir, que el centre comptés amb ensenyament bilingüe per garantir la competència lingüística per igual de les dues llengües oficials a tot el seu alumnat. Aquesta mesura va ser aprovada pel Consell Escolar del centre, acordada pel Consell Escolar Municipal i comptava amb un informe favorable de la inspectora d'educació de la zona. Tot i el consens de la comunitat educativa, la Generalitat Valenciana va denegar la petició sense cap argumentació relacionada amb aquest cas concret.

Després de la resposta de la conselleria d'Educació, algunes famílies del centre es van assessorar a l'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana i l'entitat va posar a la seva disposició el seu advocat per presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. Aquesta sentència favorable a Escola Valenciana és la segona en aquest sentit després de la del col·legi Sant Cristòfor de Picassent de 26 de desembre del 2012.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha felicitat les famílies dels alumnes del col·legi Rei en Jaume de Xirivella i el claustre del centre "per reclamar fins l'última instància el dret de tot l'alumnat del centre a poder estudiar en valencià, a tenir garantit un ensenyament de qualitat que assegura la competència lingüística per igual en les dues llengües oficials".

stats