País Valencià 07/03/2016

Fiscalia demana 16 anys de presó per a l'expresident del PP de la Diputació d'Alacant José Joaquín Ripoll

També demana asseure al banc dels acusats l'exalcaldessa del PP d'Oriola, Mónica Lorente, per a qui el fiscal sol·licita quatre anys de presó

Europa Press
3 min
L'expresident del PP de la Diputació d'Alacant José Joaquín Ripoll, en una imatge d'arxiu.

AlacantEl fiscal personat en el cas Brugal sol·licita 16 anys de presó per a l'expresident del Partit Popular de la Diputació d'Alacant José Joaquín Ripoll, 17 per a l'empresari Enrique Ortiz i quatre per a l'exalcaldessa del PP d'Oriola, Mónica Lorente, per la seva presumpta responsabilitat en les irregularitats observades en l'adjudicació del servei de recollida d'escombraries en el pla zonal de la comarca alacantina del Baix Segura. En total, la Fiscalia acusa 13 persones entre empresaris, polítics i excàrrecs públics.

En la seva qualificació provisional, el ministeri públic sol·licita l'obertura de judici oral per als exdirigents del PP José Joaquín Ripoll –expresident també del PP d'Alacant– i Mónica Lorente, i els empresaris Enrique Ortiz i Ángel Fenoll. El fiscal els acusa, entre altres, dels delictes d'informació privilegiada, suborn, tràfic d'influències, frau, prevaricació i negociació prohibida.

Així, a Ripoll li demana fins a 16 anys de presó i 41 d'inhabilitació, 17 anys i 20 d'inhabilitació per als empresaris Ángel Fenoll i Enrique Ortiz i quatre anys de presó i 24 d'inhabilitació per a Mónica Lorente, igual que l'exportaveu del PSPV en la Diputació alacantina, Antonio Amorós. A més, per a l'expresident provincial i l'empresari Fenoll el fiscal reclama una multa d'un milió d'euros a cadascun i 300.000 euros per a Ortiz. Un altre dels acusats és el fill de Fenoll, Antonio Ángel Fenoll, a qui el fiscal demana 8 anys i 9 mesos de presó i 16 anys d'inhabilitació per suborn, informació privilegiada, prevaricació, tràfic d'influències i frau.

El fiscal explica a l'escrit que en la tramitació de l'adjudicació del pla zonal de Residus del Baix Segura, de l'any 2007, l'empresari Ángel Fenoll va tenir coneixement "fins i tot abans de ser públic" del resultat en contra seu d'un informe que s'havia de valorar en la Comissió tècnica del Consorci de Residus per a l'adjudicació.

Així, el representant del ministeri públic assegura que Fenoll va intervenir perquè es valorés la seva oferta amb una "estratègia ideada pel mateix president del Consorci, [José Joaquín] Ripoll". No obstant això, la comissió va valorar l'oferta d'Enrique Ortiz i va motivar la paralització de l'adjudicació fins que a la fi del 2007, per mediació d'un tercer, Ortiz i Fenoll van pactar "un acord de repartiment dels beneficis que el pla zonal generaria, acord afavorit i dirigit pel president provincial Ripoll".

El pacte aconseguit obligava a Ortiz a la compra dels terrenys de 'Les pistoles', propietat de Fenoll en Torremendo (Oriola), per situar les instal·lacions de la planta de tractament. Aquesta compra, segons el fiscal, era el pas "previ" i "requisit necessari" perquè el Consorci li concedís finalment el contracte a Ortiz.

El fiscal considera que aquesta obligatorietat va motivar a Fenoll per "exigir un sobrepreu" pels terrenys i afegeix que Ortiz va acceptar perquè era "sabedor que obtindria importants beneficis econòmics gràcies a l'adjudicació i els sobrecostos per la condició imposada –compra de la finca–, els compensaria mitjançant els corresponents augments dels cànons que els municipis pertanyents al Consorci havien de satisfer pels serveis prestats.

No obstant això, segons el ministeri fiscal, la comissió tècnica va apostar perquè la ubicació de la planta hauria de ser la localitat d'Albatera. Finalment, després de diverses negociacions en les quals van participar Fenoll, Ortiz, l'empresari alacantí Rafael Gregory i el propi Ripoll, "el dia 4 de juny de 2008 la comissió tècnica va proposar com a ubicació idònia la finca Les Pistoles d'Oriola, assenyalant que aquest canvi suposaria l'increment d'un 10% en els cànons més significatius".

Regals i viatges

No obstant això, José Joaquín Ripoll va iniciar un acostament a Enrique Ortiz a partir de l'any 2009 "afavorit –continua el fiscal–, entre altres circumstàncies, pels regals en viatges", la qual cosa va permetre que Ortiz pogués buscar alternatives d'emplaçament amb el beneplàcit de l'expresident provincial "alliberant-li així del compromís de complir amb l'acord aconseguit amb Fenoll".

La Fiscalia afegeix que Ripoll va gaudir de dos viatges en el vaixell d'Ortiz per passar les vacances a Balears i d'un viatge a la fira d'abril de Sevilla.

Per la seva banda, Fenoll hauria complimentat a l'expresident provincial amb dos habitatges al centre d'Alacant amb un valor de "un milió d'euros", que "vindrien sufragades pel sobrepreu generat per l'adquisició de la finca per part de CESPA-ORTIZ a Ángel Fenoll, raó per la qual el president provincial es va involucrar amb tant interès en el compliment de l'acord entre Fenoll i la UTE representada per Ortiz".

Un regal que "malgrat l'oferiment i consegüent acceptació del regal descrit, no va arribar a lliurar-se donada la falta d'acord definitiu sobre la compra de la finca". La Fiscalia subratlla que, com a conseqüència de tot això, "ha resultat impossible executar les previsions del Pla Zonal de la Zona XVII" –comarca del Baix Segura la Vega Baixa--, i que per això els 27 municipis que la conformen "segueixen sense tenir, a dia d'avui, un sistema integrat per a la gestió unificada del tractament i eliminació dels seus residus".

stats