La Fiscalia sol·licita fins a 9 anys de presó per als 14 militants antifeixistes detinguts a Pego

Els acusa d'agredir sis agents policials durant una contramanifestació per una desfilada ultra

2 min
Un moment de la concentració celebrada a Pego per rebutjar la detenció de 12 militants antifeixistes

ValènciaUna condemna de 8 anys i 11 mesos de presó per a 12 militants antifeixistes pels delictes de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions; i una de 4 anys i 9 mesos per a dos activistes més pels delictes de desordres públics i amenaces. És la petició registrada per la Fiscalia, avançada aquest dimarts per Eldiario.es, en la causa que investiga els aldarulls registrats a la localitat de Pego, a la Marina Alta, el 18 d'octubre del 2020 durant una contramanifestació convocada en resposta a la presència al municipi de seguidors d'extrema dreta, que van recórrer la població corejant consignes feixistes abans de la celebració d'un partit de futbol entre l'equip local i el Gandia (Safor). Durant les protestes sis agents de la Guàrdia Civil haurien resultat ferits en "ser colpejats per pedres, llambordes i fins i tot una tapa de claveguera" que els militants antifeixistes haurien llançat quan els seguidors ultres abandonaven l'estadi de futbol escortats pels cossos de seguretat, segons el ministeri públic.

En declaracions a l'ARA, les defenses dels acusats han qualificat les peticions de la Fiscalia com del tot "desorbitades" i mancades de "qualsevol justificació ni correlació amb els fets ocorreguts". A més, han denunciat l'existència d'"un component ideològic" i d'un desig de "criminalitzar el moviment antifeixista". En aquesta línia, han destacat que les demandes de pena del ministeri públic són superiors a les dels agents personats en la causa, que reclamen condemnes que van dels 3 anys i 2 mesos als 5 anys i 10 mesos. Els advocats dels joves han sol·licitat l'absolució dels processats i han destacat que els joves no reconeixen els fets que se'ls imputen.

Les defenses ja van denunciar l'existència d'un desig d'escarment i de càstig durant l'inici de la instrucció, quan, dies després dels aldarulls, els 14 joves, tots veïns de Pego i amb edats entre els 18 i els 32 anys, van ser detinguts. "No calia detenir-los i emmanillar-los, ni tampoc retenir-los un dia i mig. Hauria estat suficient citar-los a declarar", van emfatitzar. També van criticar que la Guàrdia Civil no va analitzar l'actuació dels seguidors d'extrema dreta. "Els tenen identificats a tots, però no han volgut estudiar si la seva actuació és constituent d'un delicte per incitar a l'odi a col·lectius vulnerables", van sentenciar.

Per reclamar l'absolució dels militants antifeixistes i denunciar l'actuació policial, judicial i de la Fiscalia, aquest divendres a les 19 h s'ha convocat una protesta a Pego sota el lema 9 anys de presó per defensar Pego dels nazis? La protesta se suma a la ja realitzada a la localitat el novembre del 2020, quan els 14 processats van ser detinguts.

Cartell de la concentració convocada a Pego.
stats