País Valencià 24/07/2017

La Generalitat Valenciana declara la guerra a l'homeopatia

Sol·licita al ministeri que no la reconegui com a medicina i recorda que als centres sanitaris valencians està exclosa de la cartera de serveis

Ara
2 min
“Vaig deixar d’exercir l’homeopatia perquè és una farsa”

ValènciaLa consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Carmen Montón, s'ha dirigit per carta a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per sol·licitar que es retiri el reconeixement de l'homeopatia com a medicament que li concedeix el decret legislatiu 1/2015.

A més, la conselleria valenciana ha enviat una instrucció als departaments de salut per recordar que l'homeopatia està exclosa de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, així com altres pràctiques descrites pel ministeri com pseudociències, de manera que se'n prohibeix la promoció o desenvolupament en centres públics.

No substituir tractaments amb eficàcia contrastada

Segons Carmen Montón, l'administració ha de "diferenciar clarament entre els productes que compten amb un suport de medicina basada en l'evidència respecte a tots aquells productes i pràctiques que no han demostrat la seva eficàcia".

"No s'han de substituir pràctiques que en alguns casos puguin aportar benestar físic o emocional per tractaments amb eficàcia terapèutica o curativa contrastada", ha afegit Montón.

La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón.

La instrucció enviada als departaments perquè es distribueixi entre els metges i la resta de personal sanitari recorda que els productes homeopàtics estan expressament exclosos de la cartera de serveis comuns de prestació farmacèutica, tal com figura en el decret 1030/2006.

La instrucció de la conselleria destaca que, en els centres de titularitat pública de la Generalitat Valenciana, únicament es desenvoluparan activitats assistencials reconegudes oficialment i per professionals sanitaris.

D'aquesta manera, "no està autoritzada la publicitat, promoció, presència o desenvolupament de qualsevol activitat que no sigui reconeguda pel ministeri de Sanitat i sigui considerada com a pseudociència", remarca la carta.

La instrucció remet al catàleg d'activitats que el ministeri de Sanitat considera pseudociències per no considerar-la pràctica mèdica basada en l'evidència científica.

En aquesta llista del ministeri d'activitats que no es consideren assistencials s'inclouen la medicina naturista, la naturopatia, la medicina tradicional xinesa, l'acupuntura, l'aiurveda, la fitoteràpia, la teràpia nutricional o els tractaments amb vitamines.

Igualment, hi figuren les pràctiques de manipulació i basades en el cos, l'osteopatia, la quiropràxia, el quiromassatge i drenatge limfàtic, la reflexologia, el 'shiatsu' o l'aromateràpia, les tècniques de la ment i el cos, el ioga, la meditació i l'oració.

També s'hi citen la cinesiologia, la hipnoteràpia, la sofronització, l'artteràpia, les tècniques sobre la base de l'energia, el txikung, el reiki, la teràpia floral, la teràpia biomagnètica i qualsevol altra activitat semblant o equivalent a les esmentades.

"No se'ls ha exigit demostrar la seva eficàcia terapèutica"

"L'evidència científica disponible conclou que l'homeopatia no ha provat la seva eficàcia en cap indicació o situació clínica concreta, i això es constata en el fet que tots els productes homeopàtics s'han aprovat sense indicacions terapèutiques aprovades i, per tant, no se'ls ha exigit demostrar l'eficàcia terapèutica", subratlla l'escrit.

Per això "l'homeopatia no té evidència que justifiqui la seva utilització clínica" i "la consideració d'homeopatia com a medicament suposa un risc real que influeix directament en la protecció i el restabliment de la salut", conclou la carta.

stats