País Valencià 07/10/2016

L'escriptor Joan Francesc Mira, el pintor Juan Genovés i l'investigador Francisco Mójica seran guardonats el 9 d'Octubre

La Generalitat Valenciana ha creat enguany dues noves distincions: una al mèrit empresarial i social i altra, al mèrit a favor de la igualtat

Salva Almenar
2 min
NOVEL·LISTA, ASSAGISTA, TRADUCTOR I PROFESSOR,  JOAN F. MIRA PRESENTA EL PRIMER VOLUM 
 DE MEMÒRIES, 
 UN NOU REPTE EN UNA TRAJECTÒRIA QUE INCLOU 'BORJA PAPA', 
 'ELS TREBALLS PERDUTS' I 'PURGATORI'

ValènciaEl ple de la Generalitat Valenciana ha aprovat aquest divendres la nòmina de guardonats amb les distincions que s'atorgaran el 9 d'Octubre, diada del País Valencià. Aquest any 2016 seran dues persones les premiades amb les Altes Distincions de la Generalitat Valenciana. Concretament, els guardons, segons ha aprovat el ple del Consell, recauran en el pintor Juan Genovés i en l'atleta i mestra Alejandra Soler.

El pintor Juan Genovés és conegut per ser l'autor d'obres tan icòniques com 'El abrazo' –que s'exposa al Congrés dels Diputats– i per ser el "referent de l'art valencià i espanyol del segle XX", mentre que la veterana mestra Alejandra Soler, de 103 anys, va ser una de les primeres atletes valencianes i una de la primeres dones universitàries d'Espanya.

Les distincions de la Generalitat Valenciana són per a la catedràtica de la UNED Celia Amorós, filòsofa referent del feminisme de la igualtat; per a Patricia Campos, la primera dona pilot de reactors d'Espanya, i per a la Unió Nacional d'Entitats Festeres (Undef) de moros i cristians per vetllar per la defensa d'aquesta tradició.

En la categoria del mèrit cultural, els triats són els artistes Manolo Boix –un dels introductors del nou realisme a la Península–; la creadora i membre de l'Acadèmica de Belles Arts de Sant Carles Carmen Calvo; el Teatre Olympia, la sala privada centenària "més important" de València", i la iberista Carmen Aranegui, directora de diverses excavacions.

Pel que fa als distingits al mèrit científic, els guardonats són els professors de la Universitat d'Alacant Fernando Mójica, que s'ha quedat a les portes del Nobel per les seves recerques sobre l'ADN, i el catedràtic d'Economia i exrector de la Universitat d'Alacant Andrés Pedreño.

A més, per a la distinció d'ambaixador de la Comunitat Valenciana s'ha triat Josep Almudéver, un dels últims supervivents de les Brigades Internacionals, mentre que l'erudit Joan Francesc Mira, "el pare de l'antropologia valenciana", obté el reconeixement de les Lletres Valencianes.

Noves distincions

Pel que fa a les noves distincions creades aquest any per la Generalitat Valenciana, l'atorgada al mèrit empresarial i social ha estat concedida a diversos guardonats, com és el cas de l'empresa Chocolates Valor i els històrics sindicalistes Rafael Recuenco, d'UGT, i Antonio Montalbán, de CCOO. Per la seva banda, José Antonio Bargues, del Casal de la Pau, que atén reclusos i exreclusos, i el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals Lambda, que celebra el seu 30è aniversari lluitant per la diversitat sexual, reben el reconeixement al mèrit per accions a favor de la igualtat i per una societat inclusiva.

Finalment, els premis del mèrit esportiu són els més nombrosos i han anat a parar a Orlando Ortega, medalla de plata en 110 metres barres en Riu 2016; Kim López González, or en pes en els Jocs Paralímpics; Ait Khamouch Abderraman, plata en marató en els Jocs Paralímpics; Ariadna Edo, bronze en 400 metres lliures en els Jocs Paralímpics; Sara Marín Fernández, 9 vegades campiona d'Espanya de gimnàstica rítmica per a persones amb discapacitat intel·lectual; Mercedes Pérez Minguet, campiona d'Europa 2012 de natació en 50 m esquena; Álvaro López Cremades, jugador internacional de pilota valenciana, i el Club Esportiu Herca, en el seu 50è aniversari.

stats