CORRUPCIÓ
País Valencià 01/12/2017

Imputen Francisco Camps pel cas de la Fórmula 1

L’expresident valencià, acusat de prevaricació i malversació

Daniel Martín
2 min
Bernie Ecclestone i Francisco Camps.

ValènciaLa seva gestió al capdavant de la Generalitat Valenciana continua perseguint l’excap del govern autonòmic, Francisco Camps, que haurà de declarar al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià el 24 de gener imputat per prevaricació i malversació en l’organització de les curses de Fórmula1 a la ciutat de València entre el 2008 i el 2012.

Al costat de Camps també haurà de declarar com a imputat l’expilot de motociclisme Jorge Martínez Aspar. Dos dies després, i amb la mateixa condició processal, ho faran Belén Reyero, que va ser responsable del departament d’esdeveniments de la societat Projectes Temàtics, i Nicolás Figueras, exdirector de l’entitat. Amb aquestes citacions, el procés judicial ja suma cinc imputats: Camps, Aspar, Reyero, Figueras i Lola Johnson, exconsellera valenciana de Turisme, Cultura i Esports.

Amb l’objectiu de simplificar i agilitzar el procediment, el tribunal va acordar ahir investigar per separat les negociacions perquè València acollís el Gran Premi de Fórmula 1 i l’absorció el 2012, per part de la Generalitat Valenciana, de l’empresa Valmor Sport, encarregada d’organitzar les curses i que tenia un deute de més de 30 milions d’euros. La societat, presidida per Jorge Martínez, pertanyia a Bancaixa Participacions S.L., a l’empresari i president del Vila-real CF, Fernando Roig, i a l’expilot de motociclisme.

Camps va anunciar ahir que presentarà un recurs contra la seva citació com a imputat, ja que assegura que en la seva gestió “no va existir cap irregularitat”. L’expresident de la Generalitat Valenciana va explicar que centrarà el seu recurs en tres aspectes fonamentals, el primer dels quals serà que “de la documentació que la jutge ha anat acumulant i dels múltiples testimonis que s’han anat produint no es pot col·legir en absolut que hi hagués cap irregularitat en la gestació de la Fórmula 1”.

El també expresident del PP al País Valencià va destacar que el segon pilar del seu recurs posarà de manifest que de la seva participació personal en tot el procés no s’ha derivat “cap tipus de benefici econòmic o professional” per a la seva persona. Finalment, al·legarà que tot el que va fer va ser per “l’interès general” del País Valencià i que la gestació de la Fórmula 1 estava emparada per “un decret aprovat pel govern valencià que mai va ser impugnat ni recorregut per ningú”.

Una “organització mafiosa”

La imputació de Francisco Camps va generar dures crítiques dels partits que donen suport a l’actual govern valencià. Així, Podem va reclamar que l’expresident de la Generalitat abandoni el Consell Jurídic Consultiu. El portaveu de la formació lila, Antonio Estañ, va recordar que Francisco Camps va prometre que la Fórmula 1 no costaria “ni un euro”. Va assegurar, a més, que “els múltiples casos de corrupció que s’han desenvolupat sota la presidència de Camps revelen que l’actuació del PP valencià ha sigut pròpia d’una organització mafiosa afectada per una corrupció sistèmica”.

Per la seva banda, el portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, va dir que “cada vegada és més clar que el govern del PP va saquejar les arques públiques amb la Fórmula 1 per beneficiar-se ells i els seus amiguets i que Francisco Camps és el gran responsable”.

stats