País Valencià 07/10/2016

Mónica Oltra afirma que Compromís no posarà en risc el govern valencià malgrat que el PSOE faci Rajoy president

La líder de Compromís es desmarca de Podem i aposta per mantenir els governs autonòmics de progrés encara que governi el PP

Europa Press
2 min
Mónica Oltra afirma que Compromís no trencarà el govern valencià malgrat que el PSOE faciliti un govern del PP.

ValènciaLa vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i líder de Compromís, Mónica Oltra, és partidària de mantenir els governs d'esquerres a les comunitats autònomes encara que el PSOE permeti que arribi Mariano Rajoy a la Moncloa, perquè considera que facilitar governs autonòmics també del PP seria "empitjorar la situació".

Per això, creu que quan Podem llança avisos al PSOE sobre la possibilitat de revisar els seus acords autonòmics si s'absté al Congrés perquè governi el PP està expressant una "posició política" i posant en relleu "que un govern de Rajoy és dolent per a Espanya".

"Però a partir d'aquí no empitjorarem la situació de les comunitats autònomes, resultaria absurd que perquè hi hagi un govern de Rajoy es provoqués que hi hagi governs del PP en les autonomies", ha dit en una entrevista en Onda Cero, recollida per Europa Press.

Oltra s'ha mostrat partidària de "donar estabilitat", tal com està fent Compromís amb el govern valencià. De fet, ha recordat que el seu acord està "blindat" faci el que faci el PSOE a Madrid, perquè la seva prioritat són els valencians. "Jo sóc independent de Pablo Iglesias per a això i per a qualsevol cosa, perquè jo sóc Compromís", ha respost.

Per la seva banda, el president Ximo Puig –que també ha participat en l'entrevista– ha posat l'accent que el que passi al govern d'Espanya és important, però "les relacions no poden ser jeràrquiques" i els partits han de tenir autonomia de decisió en l'àmbit autonòmic.

Oltra ha opinat que "un govern de Rajoy és dolent per als valencians i perillós per a Espanya", perquè és "un partit que ha esquitxat de corrupció totes les institucions que ha governat" i només pot regenerar-se en l'oposició, però el pacte de govern valencià és "a prova de bombes". En aquest sentit, ha defensat que avui al País Valencià es viu millor que fa un any, així que no hi ha cap necessitat de tornar a l'anterior.

D'altra banda, ha reconegut que ara té "dubtes" de si no van haver de donar suport al govern de Pedro Sánchez al març. "Vist amb perspectiva tinc dubtes, m'espanten les persones que no tenen dubtes, perquè un veu que ens hauríem estalviat unes segones eleccions i tot el sofriment des de llavors, però ara és fàcil dir-ho", ha dit.

"Va faltar diàleg"

Això sí, Oltra ha justificat que llavors Compromís no va donar suport al pacte del PSOE amb Ciutadans perquè els socialistes l'hi van presentar com a una cosa inamovible i aquí va haver-hi "una falta de diàleg o d'escolta".

Preguntada per la decisió del Parlament català de convocar un referèndum independentista per al 2017, ha destacat que li preocupa una "polarització que no és bona per a ningú" i creu que el proper govern d'Espanya ha de tenir com a reptes tant la "bretxa social" com el problema territorial.

Oltra creu que no és bo "tenir en agenda només un tema quan la gent té tants problemes", però també que, si s'hagués reformat abans el finançament autonòmic, tal vegada les posicions a Catalunya s'haurien "modulat".

stats