Diada del 9 d'Octubre
País Valencià 09/10/2023

La primera manifestació del Nou d'Octubre sota un govern PP-Vox reivindica un País Valencià antifeixista

Mazón carrega contra el relat de l'esquerra i rebutja "inspirar-se" en "fulls de ruta territorials que poc s'assemblen" a l'Estatut valencià

Ara
2 min
Manifestació del 9 d'Octubre a València

ValènciaPrimera manifestació del Nou d'Octubre amb PP i Vox al govern de la Generalitat Valenciana. Milers de persones s'han aplegat a la plaça Sant Agustí de València amb senyeres, banderes de Palestina, de la Segona República i de diferents versions de l'estelada, en una marxa que s'ha desenvolupat sense incidents. Sota el lema 'País Valencià antifeixista', en la mobilització hi han participat membres de Compromís com la diputada al Congrés Àgueda Micó, i també d'ERC, com el mateix president del partit, Oriol Junqueras.

El portaveu de la Comissió Nou d'Octubre, Toni Gisbert, ha destacat la preocupació de la plataforma davant d'un executiu de PP i Vox "subordinat a l'extrema dreta". A l'acabar la marxa, davant l'estàtua de Jaume I al Parterre, Gisbert i el periodista Joan Canela han llegit el manifest d'aquest any, on han alertat d'un període d'"ombres". Tots dos han destacat que ha estat la manifestació "més tranquil·la dels últims anys", cosa que han atribuït al fet que s'estigui jutjant els autors de les agressions del 9 d'Octubre del 2017. De fet, Canela va ser un dels agredits aquell dia.

Gisbert ha lamentat que el govern de Carlos Mazón hagi "provocat un caos en l'inici del curs, una despreocupació per la gestió i persecucions polítiques preocupants". De fet, ha considerat "molt vergonyós" que Mazón parli de "llibertat i de consens quan el seu govern es dedica a la persecució, a la censura i a seguir les pautes de l'extrema dreta". Davant de tot això, Gisbert ha assegurat que Acció Cultural i la Comissió 9 d'Octubre defensaran la "dignitat" del valencià i la seva oficialitat en tot el territori. "El PP i Vox han d'acceptar la legalitat i el que diu l'Estatut, el que diu respecte a l'Acadèmia Valenciana i l'oficialitat del valencià", ha afirmat. Gisbert ha aprofitat per tornar a reclamar un finançament "just" i un "augment de l'autogovern".

El primer discurs del Nou d'Octubre de Mazón

Per la seva banda, Carlos Mazón ha pronunciat aquest matí el seu primer discurs del Nou d'Octubre com a president de la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, ha apel·lat al consens i a continuar avançant en la "perspectiva de la normalitat", "sense asfíxies" ni la necessitat de "copiar o inspirar-se en altres fulls de ruta territorials que poc o res s'assemblen" a "l'esperit" de l'Estatut valencià. "Em nego a pensar que la diversitat d'aquesta terra tingui propietaris", ha afegit, després d'acusar l'esquerra de promoure un "relat interessat i deformat" de la realitat.

En el seu discurs, també ha reclamat una solució "satisfactòria" per al dèficit de finançament del País Valencià i una resposta "adequada" en matèria d'inversions que vagi d'acord amb el pes i la projecció de l'economia valenciana. Ha reivindicat, a més, infraestructures com el port de València, que ha dit que "no és un capritx autonòmic, sinó una necessitat de tot Espanya", o el Corredor Mediterrani.

stats