Transició energètica
País Valencià 08/02/2023

Rebuig unànime contra l'autorització d'una macroplanta fotovoltaica al nord del País Valencià

Institucions i entitats socials s'oposen a una instal·lació que afectaria 500 hectàrees de cultius i implicaria tallar més de 60.000 arbres

Ara
2 min
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, acompanyada de representants institucionals i de l'entitat Nostra Terra, visitant alguns dels terrenys que es vorien afectats per la instal·lació de la macroplanta fotovoltàica.

ValènciaEl govern valencià ha reclamat a l’executiu espanyol que reconsideri l'aval a una macroplanta fotovoltaica a la demarcació de Castelló que la mateixa Generalitat Valenciana havia desaconsellat autoritzar per la seva afectació al territori.

El projecte preveu la instal·lació de 260.000 panells solars i l’ocupació de 500 hectàrees –per aconseguir una potència de 150 megawatts– en uns terrenys que estan ocupats per cultius de cereals, oliveres, vinyes i pinedes als termes municipals de Sant Mateu, Cabanes, Benlloc i, sobretot, a les Coves de Vinromà, a la comarca de la Plana Alta.

Les objeccions del Consell es basen en la pèrdua dels cultius –entitats dels municipis afectats calculen que caldria tallar més de 60.000 ametlers, garroferes i oliveres– i en l'impacte de la línia d’evacuació de la planta –de 70 quilòmetres–, que afectaria diversos terrenys que pertanyen a la Xarxa Natura 2000 –que protegeix espais naturals amb l'objectiu de fer-los compatibles amb la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i seminaturals. 

Tot i l’oposició del govern valencià, que ha enviat un escrit al ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per reclamar-li una rectificació, el posicionament contrari del Consell no obliga a anul·lar l'autorització, ja que sobre els projectes de plantes solars de més de 50 megawatts qui té la competència és l'Estat i els executius autonòmics han d'emetre informes, però no són vinculants.

"La transició energètica vol fer-se destruint el món rural"

Juntament amb l'administració, qui encapçala el rebuig a la macroplanta és l'associació de defensa del territori Nostra Terra, que aquest dimecres, a través d'un comunicat, ha mostrat el seu malestar per la decisió del govern espanyol i ha destacat que s'ha adoptat contra la voluntat de la Diputació de Castelló i un bon nombre d’ajuntaments, que van aprovar declaracions institucionals contràries al projecte, com també ho van fer les Corts Valencianes el desembre passat.

Per a l’entitat, la mesura és "un colp dur a la vida rural" perquè suposa "arrasar cultius i acabar amb l’economia agrícola". “Està clar que la transició energètica vol fer-se a costa dels de sempre, destruint el món rural i acabant amb la nostra forma de vida amb el pretext que són zones poc poblades”, han denunciat.En una línia més prudent, però compartint l'anàlisi de l'associació, també s'ha expressat aquest dimecres el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha assegurat que "la [necessitat de la] descarbonització és inqüestionable, però [que] cal fer les coses adequadament". Amb el mateix missatge, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha demanat al ministeri que "recapacite" i tingui en compte "la gran afecció mediambiental" que té aquest macroprojecte. “La veritat és que no sols atempta contra l’avifauna, sinó contra un territori eminentment agrícola, afectant la nostra sobirania alimentària, el paisatge i un procés de despoblació contra el qual també lluita la Generalitat”, ha emfatitzat Navarro.

stats