País Valencià 14/05/2013

L'Estat no aportarà més diners al nou sistema de finançament autonòmic

El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, diu que el nou model deu ser una proposta que ajudi a fer "més Espanya"

Efe
2 min
El secretari d'Estat, Antonio Beteta. / KAI FÖRSTERLING / EFE

ValènciaEl secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha assegurat avui que ja "no hi ha més pastís" i no hi haurà "un sol euro més" d'aportació per part de l'Estat en el nou sistema de finançament autonòmic. Així ho ha indicat durant la clausura d'una jornada sobre la reforma del finançament autonòmic organitzada pel Col·legi d'Economistes de València.

Beteta ha manifestat que l'actual és "un mal sistema" per a totes les comunitats autònomes i, per tant, s'ha de canviar a una proposta "assenyada, creïble, viable i de futur" i que contribueixi "a fer Espanya". Amb el mateix símil gastronòmic, el secretari d'Estat ha indicat que la mida del pastís és petita i, per tant, la porció per a cada autonomia serà insuficient.

Antonio Beteta ha assegurat que a dia d'avui és "aventurat" poder fer de manera rigorosa una avaluació del sistema de finançament vigent, que sí que es podria fer el 2015, quan es liquidi l'exercici del 2013, el primer en què la liquidació serà íntegrament del nou model.

El secretari d'Estat d'Administracions Públiques ha afirmat que aquest any es començarà a treballar en el nou sistema de finançament i ha deixat la porta oberta al fet que, un cop entri en vigor, pugui tenir efectes retroactius. Beteta, però, no ha dit quan podrà estar enllestida la nova proposta de finançament i ha assegurat que el més important "no és en quin moment estigui aprovada, sinó quin efecte econòmic tindrà".

Preguntat sobre l'asimetria en el dèficit de les autonomies, Beteta ha reconegut que ha sorgit ara per primera vegada i, no obstant això, les desigualtats en finançament ja fa "anys" que existeixen. Amb tot, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques ha volgut enviar un missatge a totes les autonomies recordant als seus governs que, sigui quin sigui el dèficit, finalment l'han de reduir dèficit en relació al 2012.

Beteta ha dit que confia que les comunitats han aprovat els pressupostos amb el 0,7% de dèficit "i se suposa" que aquests comptes són "rigorosos" i estan valorats per la Intervenció General. Beteta ha opinat que el conjunt de les comunitats "mereixen" que es tinguin en compte "les diferències de qui és diferent".

Durant la seva intervenció, Beteta s'ha referit més d'un cop a l'obligatorietat de complir el termini de pagament a proveïdors dins del termini legal de 30 dies "com un element exigible i imprescindible", ja que, segons ell, és "inacceptable i inassumible" el mal que es fa a l'economia quan hi ha retards en els pagaments per part de les administracions.

stats