La pobresa es redueix el triple al País Valencià que a l'Estat durant els últims dos anys

PSPV i Compromís defensen que sumant mesures petites han produït grans canvis mentre que Podem els demana autocrítica

El president i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig i Mónica Oltra, han comparegut avui dijous per valorar els dos anys de govern del Botànic. Un període on, tal i com han reconegut els seus màxims responsables “ no hem fet miracles, però sí hem aconseguit sumar mesures petites que han produït grans canvis en la vida de les persones”.

En paraules d’Oltra el primer any de govern va ser el de “la recuperació de drets,  com el de la salut universal o la retirada del copagament farmacèutic, el de desenrunar la societat valenciana de “l’herència del Partit Popular”. El segon ha estat el de construir "les bases dels pròxims 20 anys”.

Disminuir la pobresa el triple que en el conjunt de l'estat

La vicepresidenta ha destacat les mesures socials posades en marxa per l’executiu que formen PSPV i Compromís i, que sumades, haurien aconseguit “disminuir la pobresa el triple que en el conjunt de l’Estat”. En concret, des de 2015 s’hauria produït una reducció del 12% en el cas valencià, davant la disminució del 3,5% al conjunt de l'Estat”.

Quatre de cada 10 contractes indefinits són valencians

Sobre l’àmbit de l’ocupació, Puig ha subratllat que quatre de cada 10 contractes indefinits que es realitzen a tot l’estat se signen al País Valencià. Tot i aquesta dada, el cap de l’executiu ha admès que les 400.000 persones aturades continuen suposant el principal problema de la societat valenciana.

El "problema valencià"

Així mateix, i en referència al model de finançament i les inversions de l’estat al territori valencià, Puig s'ha queixat que han aconseguit “crear el problema valencià”, però que allò que necessitem ara és solucionar-lo”.

Podem crítica "el triomfalisme de Puig i Oltra"

Molt més crítics han estat els portaveus de Podem, el soci de govern de PSPV i Compromís, que han qualificat la valoració de Puig i Oltra de “massa triomfalista”. Per a Antonio Montiel, síndic del grup parlamentari a les Corts, "en aquests dos anys, el Consell ha anat desconnectant-se de les aspiracions i demandes de la ciutadania que van fer possible el canvi de cicle polític”.

Montiel ha insistit que l'executiu valencià “ li ha faltat humilitat per a reconèixer els errors i capacitat autocrítica".

En el mateix sentit s'ha manifestat el secretari general de Podem, Antonio Estañ, que ha assegurat que “la societat civil no ha estat present en el dia a dia de l'Acord del Botànic, que havia de ser el quart signatari del pacte; però que no ha tingut mecanismes per a dialogar i exigir al Consell i en alguns casos, s'han trobat la porta tancada”.

Estañ ha afirmat que “hi ha una majoria de la ciutadania valenciana que encara veu com el canvi no ofereix una alternativa de vida: de treball, de serveis públics o de model productiu respecte al model del PP".

Més continguts de