Pirineus21/06/2020

Els docents de Cerdanya intensifiquen la campanya per demanar l'eliminació del criteri provincial

Després d'iniciar una campanya a Change.org i de rebre el suport de tots els alcaldes cerdans ara recolliran signatures als establiments de la comarca

Guillem Lluch Torres

PuigcerdàEl col·lectiu Docents de Cerdanya iniciarà aquesta pròxima setmana una recollida de signatures als establiments de la comarca per demanar l'eliminació del criteri provincial a l'hora d'accedir a la borsa de mestres substituts. Consideren que la divisió provincial de Cerdanya els perjudica i els limita molt a l'hora d'aconseguir una plaça. Aquesta campanya s'afegirà a la que van iniciar el mes de març a la plataforma Change.org, que ja acumula prop de 600 adhesions. La crisi de la Covid-19 va fer que aturessin les accions, però fa uns dies les han reprès.

Una de les seves integrants, Luci Mir, explica que ja han aconseguit que tots els alcaldes de Cerdanya i la presidenta del Consell Comarcal, Roser Bombardó, s'hagin adherit al seu manifest. En aquest sentit, Bombardó ha traslladat la seva demanda al conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló. A banda, Mir celebra que "diferents sindicats han fet seva la nostra lluita i ja han presentat el manifest a les juntes de personal docent dels serveis territorials a Girona, Lleida i Catalunya Central".

Cargando
No hay anuncios

El col·lectiu remarca que el fet d'haver de triar uns serveis territorials com a preferents a l'hora d'accedir a aquesta borsa de mestres substituts els perjudica i els impedeix optar a la meitat d'escoles de la comarca. El motiu és que, si opten per la de Lleida només poden accedir a les sis escoles de la Cerdanya sota administració lleidatana – o a qualsevol altre centre de la província de Lleida, amb la gran quantitat de quilòmetres que això comporta. Si opten pels serveis territorials de Girona només poden accedir a les altres sis escoles públiques de la comarca, en aquest cas sota administració gironina, i a l'institut de secundària de Puigcerdà, a banda de la resta de centres de la província de Girona. El Pere Borrell, justament, és l'únic institut de la comarca i, en estar a la part gironina, queda vetat als docents cerdans adscrits als serveis territorials de Lleida.

En cas d'optar pels serveis de Girona, un docent resident a Puigcerdà es pot trobar amb el fet que li surti una plaça a Figueres, Olot o Blanes, ja que són poblacions que formen part dels mateixos serveis territorials, però que en canvi no pugui accedir a una vacant de l'escola de Prats. Igualment, també lamenten que no puguin accedir als serveis territorials de la Catalunya Central, ja que hi ha algunes escoles que hi pertanyen -les del Berguedà- que els són molt més properes que la majoria de centres de les províncies de Lleida i Girona.

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, en el seu manifest demanen que Ensenyament tingui en compte les especificitats de Cerdanya i "posi fi a aquest greuge". Asseguren que "no volem marxar de Cerdanya" ni volen passar-se el dia fent quilòmetres a la carretera. De cara al curs que ve, Mir veu "una mica precipitat" aconseguir el que demanen, però no hi renuncien i confien que el suport que estan aconseguint els ajudi a assolir l'objectiu.