En directe
1-O
01/10/2021

El quart aniversari de l'1-O, en directe

Fins aquí la cobertura en directe d'aquest quart aniversari de l'1-O. Podeu trobar tota la informació desenvolupada en la resta de notícies publicades a la web i demà al quiosc. Moltes gràcies per seguir-nos.

Els Mossos detenen un manifestant i dispersen la resta

Ells Mossos han dispersat els manifestants per l'Eixample i han fet, almenys, una detenció. Cada cop queden menys grups que mantenen la protesta.

Primeres barricades a la Via Laietana en la manifestació dels CDR

Primeres barricades a la Via Laietana en la manifestació dels CDR. Finalment els manifestants sí que han pogut arribar fins a la plaça Urquinaona, i alguns d'ells han començat a cremar algun contenidor fent-lo servir de barricada. Furgonetes dels Mossos protegeixen la comissaria de Via Laietana.

Aragonès, a la premsa internacional: "El govern de l'Estat té responsabilitat en la detenció de Puigdemont"

El president del Govern, Pere Aragonès, ha recuperat la tradició de fer trobades amb la premsa internacional al Palau de la Generalitat. Aquesta vegada ha escollit l'1-O com la data per fer-ho. Davant de periodistes de mitjans com Reuters, la BBC, Associated Press, The Economist, Le Monde o Le Figaro ha repassat diversos temes, entre ells la detenció recent a Sardenya de l'expresident Carles Puigdemont. Sobre aquesta qüestió, ha dit que "el govern de l'Estat té responsabilitat" en la detenció, segons informa l'agència ACN. Per al líder de l'executiu català, Madrid "no ha acceptat una llei d'amnistia", i això hauria evitat l'arrest i propiciaria "la tornada dels exiliats en llibertat". D'altra banda, Aragonès s'ha refermat en l'aposta pel diàleg dient que el Parlament el va validar dijous "amb majoria de vots a favor i minoria en contra".

Els Mossos impedeixen que la manifestació dels CDR arribi a Via Laietana

Els Mossos d'Esquadra tallen Pau Claris amb el carrer Mallorca per evitar que el miler de manifestants convocats a Francesc Macià pels CDR baixin cap a Urquinaona. La intenció dels manifestants, que era arribar a la Prefectura de la Policia Nacional, s'han vist frustrades i encaren el carrer Mallorca per tornar cap al passeig de Gràcia.

Unes 500 persones tallen la Diagonal convocades pels CDR

Mig miler de persones s'apleguen ara mateix en una manifestació convocada per Acció per la Independència i els CDR a la plaça Francesc Macià de Barcelona sota el lema "1-O, ni oblit ni perdó". Un fort dispositiu policial vigila la marxa, que inclou gent de totes les edats i que ha començat a baixar per l'avinguda Diagonal direcció Besòs, i ja han deixat enrere passeig de Gràcia.

Paluzie avisa que la repressió no pot frenar el Procés: "La llibertat té un cost"

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha tornat a exigir unitat a partits i institucions per culminar la independència a l’acte de l’Assemblea a la Catalunya del Nord. Tot reivindicant el paper dels municipis nord-catalans en l'1-O, ha recordat com les urnes van arribar a Catalunya malgrat “l’esforç dels suposats cossos d’elit espanyols”. En un acte en què han assistit tres dels presos polítics, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Jordi Turull, Paluzie ha afirmat que la repressió de l’Estat, més que aturar el moviment, ha de ser un “estímul encara més gran” perquè “la llibertat té un cost”.

Cuixart: "La unitat és imprescindible si volem avançar"

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha fet una crida a la unitat per traçar un nou full de ruta compartit. "Si l’1-O va ser possible és perquè vam estar units. Més que mai demanem unitat als nostres polítics i la unitat és imprescindible si volem avançar", ha dit en la seva intervenció a l'acte de l'ANC a Illa. El líder de l'entitat sobiranista ha afirmat que el referèndum va ser "possible" per l'esforç de tothom. "L’1 d’Octubre no és de ningú en concret, és de tots i cadascun de nosaltres", ha remarcat. Cuixart ha volgut dedicar les seves primeres paraules a l’expresident Carles Puigdemont. “Dilluns no caminaràs sol”, ha afirmat en referència a la vista judicial que té pendent a l’Alguer després de ser detingut i posat en llibertat posteriorment. També ha assenyalat que la repressió no els ha aturat. "Els estats espanyol i francès no ens voldrien avui aquí, però aquí som. La repressió i l’exili no són nous", ha recordat abans d'advertir que "la presó no serà mai cap límit" a l'anhel de llibertat.

Puigdemont: “És el camí de la confrontació amb intel·ligència el que pot derrotar l’estat espanyol”

L’expresident Carles Puigdemont ha reivindicat la unitat que hi va haver el 2017 i ha afirmat que “és el camí de la confrontació amb intel·ligència el que pot derrotar l’estat espanyol” en una intervenció en vídeo a l’acte de l’ANC a Illa. També ha criticat aquells que volen passar pàgina: “Hem de fer tot el contrari”. L'excap de l'executiu ha subratllat el paper de la Catalunya del Nord durant el referèndum de l’1-O. “L’Estat no volia que hi hagués urnes, paperetes ni gent votant”, i ha recordat que la “victòria” del referèndum va ser possible gràcies al paper dels nord-catalans.

L'ANC aplega centenars de persones a l'acte per commemorar l'1-O a la Catalunya del Nord

Amb crits d'"Independència", "Ni un pas enrere" i "1 d'octubre, ni oblit ni perdó", centenars de persones assisteixen a l'acte de l'ANC a Illa (Catalunya del Nord) on intervindran el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, i l'expresident Carles Puigdemont, que ho farà a través d'un vídeo, amb l'alcaldessa dels Banys d'Arles, Marie Costa. L'acte, sota el lema "Lluitem i guanyem la independència", vol reivindicar el paper de la Catalunya del Nord en l'organització del referèndum de fa quatre anys.

Blanca Bragulat, companya de Jordi Turull, es queixa a Twitter per un vídeo de Junts sobre l'1-O

Junts per Catalunya ha publicat un vídeo aquest divendres per commemorar el referèndum de l'1 d'Octubre que no ha agradat a tots els membres del partit. Blanca Bragulat, companya de l'exconseller Jordi Turull, s'ha queixat perquè no hi surten els exmembres del govern de Carles Puigdemont. "Trobo a faltar algú en aquest vídeo. ¿Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn on eren l'1-O? ¿Han estat tres anys i mig a les Bahames? Jordi Sànchez?", ha piulat, a més d'afegir en un tuit posterior que també hi troba a faltar els exconsellers Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Borràs. No fa menció de l'exvicepresident Oriol Junqueras ni dels exmembres de l'executiu de Carles Puigdemont d'Esquerra.

01 Oct 2021
Històries de l'1-O

Lluís: “No m’hi he esforçat tant ni m’he trencat la cara per fer una broma”

Vilagrà diu que l'estabilitat entre els socis de Govern no perilla malgrat dels divergències del debat de política general

Aquest divendres és el quart aniversari de l'1-O, però també és el dia de ressaca del debat de política general que es va celebrar de dimarts a dijous al Parlament. Un debat que va evidenciar la falta d'unitat independentista i les divergències entre els dos socis de Govern, ERC i JxCat. Malgrat el panorama que ha quedat després del ple, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat aquest divendres que les diferències entre ERC, JxCat i la CUP no fan perillar l'estabilitat del Govern. En una visita a Mollet del Vallès recollida per l'ACN, ha argumentat que les discrepàncies en determinades qüestions entre Esquerra i Junts són "lògiques" perquè beuen de "diferents cultures polítiques". En el cas de les diferències amb la CUP per a un nou referèndum, hi ha restat importància, recalcant que la majoria del Parlament va votar resoldre el conflicte amb l'Estat "a través del diàleg".

Borràs dona la Medalla del Parlament al Museu d'Història per "combatre la desmemòria" de l'1-O

Els aniversaris de l'1-O són dies amb una agenda política intensa. Un dels actes l'ha protagonitzat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha anat fins al Museu d'Història de Catalunya per donar la Medalla d'Honor de la cambra que ella mateixa va lliurar fa uns dies a les víctimes de la repressió. Des d'allà ha reivindicat la necessitat de "combatre la desmemòria, per Catalunya, per fidelitat a l'1-O, per la independència i per la llibertat". Segons ha dit, cal "reconstruir la memòria col·lectiva i reconèixer les víctimes de la repressió i col·lectius jurídics" i creu que la millor manera de fer-ho és mitjançant l'exposició d'aquesta medalla i que la ciutadania pugui recordar els fets de l'1-O.

01 Oct 2021
Les conseqüències de l'1-O

Set dies d’octubre: les 140 hores que van canviar Catalunya

Els partits reivindiquen l'1-O com la victòria de la democràcia davant de la repressió

Partits i entitats han destacat el valor de l'1-O en els seus parlaments en l'acte d'homenatge del referèndum organitzat per Òmnium davant l'Escola Ramon Llull. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha dit que "votar mai divideix" i que "un referèndum ens enforteix perquè votar només fa mal als que no estimen la democràcia". El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha qualificat l'1-O com "una victòria de la democràcia davant d'una repressió que no s’ha acabat i en la qual molts de nosaltres vam posar per davant la nostra llibertat individual a la col·lectiva". "Amnistia en el camí contra la repressió, i en el camí per la democràcia, referèndum", ha sentenciat. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, també ha defensat l'1-O com "una expressió democràtica mai vista" i ha deixat clar que aquell dia no els van silenciar "ni tampoc amb la repressió posterior". "El referèndum el commemorem per projectar-nos en el futur i amb el compromís de guanyar la confiança entre ciutadania i institucions per tornar-ho a fer i fer-ho bé". La cap de files de la CUP, Dolors sabater, ha reivindicat el 3-O per la defensa del referèndum. "Aquesta és la brúixola per fer efectiva la República Catalana", ha destacat.  

Òmnium anuncia que ha reclamat a la justícia que s'aparti el sindicat policial de la macrocausa contra l'1-O a Barcelona

El líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha anunciat avui que han enviat una petició al jutjat número 7 de Barcelona perquè aparti el Sindicat Professional de Policia de totes les acusacions contra la macrocausa de l’1-O a la capital catalana. "Presentem aquesta demanda perquè l'Estat segueix convertint les víctimes en acusades i sense reconèixer la violència exercida per la policia. Reclamem reparació perquè es depurin les responsabilitats", ha explicat Cuixart. El president de l'entitat ha dit que l'1-O és "un patrimoni col·lectiu" i l'ha definit com "l’acte de desobediència civil més massiu d’Europa" després de denunciar que aquell dia l’Estat "va deixar d’ensenyar les urpes per utilitzar mètodes més expeditius amb l’ús de la violència".

Govern, partits i entitats exhibeixen unitat en l'homenatge als quatre anys de l'1-O

L'endemà que l'independentisme exhibís les seves desavinences i la falta d'un full de ruta unitari al debat de política general, Govern, partits i entitats han participat de manera unitària en l'acte organitzat per Òmnium en homenatge als quatre anys de l'1-O davant de l'Escola Ramon Llull, un dels punts de votació que va patir la violència policial.

01 Oct 2021
Els titulars de l'entrevista d'Antoni Bassas

Albert Batet: "JxCat no enviarà l'1-O a la paperera de la història"

Almeida, a Puigdemont: "Si pensa que l'1-O va ser històric, que vingui a Espanya i ho defensi"

José Luis Almeida aprofita el quart aniversari de l'1-O per reptar Carles Puigdemont, pendent de la decisió d'Itàlia sobre la seva extradició. L'alcalde de Madrid ha afirmat que, si l'expresident de la Generalitat pensa que l'1-O va actuar correctament, que torni a Espanya i "ho defensi". "Si pensa que és històric el que va fer, que ha de passar als annals de la història de Catalunya, per què va sortir del maleter d'un cotxe i porta tres anys negant-se a venir a Espanya per comparèixer davant dels catalans i donar-los explicacions en viu i en directe?", ha ironitzat, convençut que Puigdemont no té "la valentia suficient" per tornar a l'Estat, on seria detingut i jutjat.