Albert Batet: "JxCat no enviarà l'1-O a la paperera de la història"

2 min

El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, quatre anys després del referèndum unilateral, assegura que el seu partit "no enviarà l'1-O a la paperera de la història". "El mandat és vigent", ha asseverat Batet, defensant que només podrà ser substituït per una consulta pactada amb l'Estat. En tot cas, el president del grup parlamentari de Junts s'ha mostrat "escèptic" sobre la possibilitat que es pugui acabar pactant un referèndum amb el govern espanyol, ja que per una banda -ha dit- demana diàleg i per l'altra planeja la "detenció il·legal" de Carles Puigdemont. "Com ens hem de creure la voluntat de l'Estat de negociar quan els fets són els que són?", s'ha preguntat Albert Batet.

El dirigent de Junts ha defensat la "confrontació", posant d'exemple l'acció de l'expresident Puigdemont a l'exili, davant de l'Estat i ha instat la resta de forces polítiques independentistes a trobar una estratègia conjunta. "L'estratègia independentista l'hem de bastir entre tots", ha dit Batet, afegint que només serà efectiva si també la comparteixen Esquerra i la CUP.

Antoni Bassas entrevista a Batet després del debat de política general que s'ha celebrat de dimarts a dijous al Parlament i algunes de les propostes de resolució presentades han tensionat els líders independentistes i l'executiu d'Esquerra i Junts. Malgrat la divisió del Govern en temes com l'ampliació de l'aeroport del Prat i la taula de diàleg, Batet s'ha defensat asseverant que de les "120 votacions" del debat de política general els socis de Govern van votar diferent en una "desena". A parer seu, aquest balanç no està malament per a un govern de coalició.

En tot cas, Batet ha defensat la posició de Junts amb el PSC a favor de la inversió a l'aeroport del Prat. "Som els de la Catalunya del sí", ha afirmat, contraposant-se als que s'oposen, entre els quals Esquerra, a l'ampliació de la infraestructura. "És una mica estrany dir que sí al Govern i paral·lelament anar a la manifestació", ha considerat.

La posició de Borràs

D'altra banda, preguntat pel malestar de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per haver d'admetre a tràmit la resolució de la CUP sobre el referèndum unilateral, Batet ha dit que està "disposada" a arriscar-se perquè al Parlament "s'hi pugui parlar de tot". Ara bé, ha apuntat que la diferència amb l'anterior mandat és que en aquest cas era una resolució que no tenia possibilitats d'aprovar-se (tenia l'oposició d'Esquerra i Junts) i la mesa s'ha posat en el punt de mira per res, ha apuntat.

stats