L'ampliació de l'aeroport del Prat torna a dividir el Govern

Junts dona suport amb el PSC a l'ampliació de l'aeroport mentre que Esquerra s'hi oposa

3 min
Esquerra i Junts votant diferent al ple durant del debat de política general

BarcelonaMés enllà de l'estratègia independentista, el Govern també ha escenificat la seva divisió en projectes estrella de la legislatura: l'ampliació fallida de l'aeroport del Prat i la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern l'any 2030. El mateix dia que es complia el termini per aprovar el Document de Regulació Aeroportuària (Dora) al consell de ministres –es va aprovar dimarts sense els 1.700 milions d'euros per al Prat–, el Govern votava diferent al Parlament sobre aquesta qüestió: Junts per Catalunya ha donat suport a la infraestructura transaccionant una proposta amb el PSC en què insten a seguir negociant amb el govern espanyol, mentre que Esquerra –i també els comuns i la CUP– hi han votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'aeroport de Barcelona-El Prat és un motor econòmic d'importància cabdal", afirmen Junts i el PSC en la seva resolució, a més de reclamar que la infraestructura esdevingui un "hub intercontinental" que atregui "talent, tecnologia, empreses multinacionals i esdeveniments globals". Els dos partits es proclamen favorables a seguir explorant un acord amb el govern espanyol, ja que "no es pot cancel·lar una inversió" que generaria, segons ells, "83.000 llocs de treball addicionals". Així, reclamen mantenir l'acord del 2 d'agost al qual van arribar el vicepresident, Jordi Puigneró, i la ministra d'Infraestructures, Raquel Sánchez, mantenint el "màxim respecte a la biodiversitat" i a l'espai natural protegit del delta de Llobregat. També afegeixen un punt en què afirmen que cal "concretar la participació de la Generalitat en la gestió dels aeroports de Barcelona-El Prat, Girona i Reus". En canvi, el PSC s'ha oposat a una resolució conjunta d'Esquerra i Junts sobre l'aeroport en què s'exigia el traspàs de la gestió i protegir la Xarxa Natura 2000.

"Som els de la Catalunya del sí", ha proclamat la portaveu de Junts, Mònica Sales, des del faristol del Parlament. "Necessitem infraestructures de primer nivell com l'aeroport del Prat. Demanem que el Govern exigeixi a l'Estat la gestió dels aeroports i la inversió minimitzant l'impacte ambiental", ha afegit. Mentre que la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, s'ha mostrat crítica amb el posicionament dels seus socis de Govern, acusant-los de tornar a la "sociovergència" per aliar-se amb els socialistes. "Ens dol veure que s'arriben a acords que defugen el pacte entre socis", ha dit Marta Vilalta.

Jocs Olímpics d'Hivern

L'altra qüestió sectorial que ha fet perillar la unitat del Govern ha sigut la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. El president, Pere Aragonès, va anunciar una consulta als municipis afectats dimarts en el seu discurs per inaugurar el debat de política general, ja que així s'hi havia compromès en el pacte de legislatura amb la CUP –que s'oposa a l'esdeveniment–. En les votacions, les propostes de resolució sobre tirar endavant la candidatura han quedat avalades per una àmplia majoria. Tanmateix, Esquerra i Junts comparteixen el sí als Jocs Olímpics amb matisos.

Els republicans han donat suport a una resolució dels comuns que reclama una consulta als municipis afectats per l'esdeveniment, inclosa la ciutat de Barcelona. "Tots els municipis que siguin proposats com a seu o subseu olímpica han de poder rebre tota la informació detallada del projecte i després decidir la seva participació mitjançant un referèndum", subratlla el text. Junts, però, s'hi ha oposat, ja que apunten que el que volen els comuns i Esquerra és que Barcelona també es pronunciï sobre aquesta qüestió i tombar el projecte per la porta del darrere. Que voti Barcelona, creuen, és una manera de deixar sense efecte el pes de la població del Pirineu en la decisió: fonts de JxCat defensen que la consulta es faci només en els municipis de muntanya, perquè alerten que si voten els ciutadans de la capital catalana, les comarques interiors es quedaran, a la pràctica, sense veu.

stats