Política 26/09/2023

Cursos de 100 hores de català per a sanitaris i cinc anuncis més d'Aragonès

El president també ha avançat l'ampliació del programa cultural Escena 25, l'extensió del xec escolar a l'ESO i un cos especialitzat per a Acció Exterior

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el debat de política general.

BarcelonaEl debat de política general ha estat marcat pel discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha fixat les condicions per a la investidura espanyola de Pedro Sánchez amb un clar avís –"Amb la investidura no n'hi ha prou"– però s'ha centrat sobretot en els reptes de la "nació". Aquesta és l'expressió que més ha fet servir el cap de l'executiu en una llarga intervenció en què la llengua, la resolució del conflicte i la promoció cultural han estat els eixos principals, que han tingut quatre anuncis clau: cursos de català per al personal sanitari, ampliació del programa cultural Escena 25, l'extensió del xec escolar a l'ESO i la creació d'un cos especialitzat per a Acció Exterior.

Cursos de català per a sanitaris

Mentre la dreta ha iniciat la seva particular croada anticatalanista des dels governs del País Valencià i de les Illes Balears, eliminant el requisit del català per al personal sanitari i engegant una onada de mesures contra la llengua en l'administració, l'ensenyament i la cultura, la Generalitat de Catalunya vol reforçar la promoció de la llengua. En concret, en la salut, i ho vol fer amb el Pla Català Sistema de Salut de Catalunya, que oferirà cursos de 100 hores en horari laboral perquè tot el personal sanitari pugui aprendre llengua i per "garantir el coneixement i l'ús del català en el sistema de salut". L'objectiu és que "tots els professionals del sistema sanitari entenguin i parlin el català". Tots els nous sanitaris que entrin en el sistema rebran un curs de català i els que ja hi són i no tenen el nivell requerit rebran la formació necessària perquè l'assoleixin en els pròxims anys.

La polèmica de la infermera de la Vall d'Hebron que es burlava del català va fer aflorar les dificultats del sistema sanitari respecte a l'atenció dels pacients en català. La lingüista Carme Junyent ho va denunciar repetidament, fins i tot en un article publicat després de morir, en què explicava com de complicat li era poder morir en català. Amb aquest pla el Govern pretén abordar una preocupació prioritària i "reforçar el paper del català com a ascensor social" i "avançar cap a la plena normalització" lingüística. Segons el president, "no s'ha cuidat la llengua com calia" i vol revertir la tendència perquè el català "ha de ser el pilar de la nació compartida".

Aragonès també ha reivindicat el consens pel català a l'escola segellat amb el PSC, Junts i els comuns fa un any per fomentar l'idioma propi i ha assegurat que aviat desplegarà el decret lingüístic associat. També ha posat l'accent en la capacitat de pacte, com en els "bons" pressupostos de l'any passat –amb els socialistes i els comuns.

Programa Escena 25

El Govern, que cerca aprovar la llei de drets culturals per garantir l'accés en la cultura, ha ampliat el programa de promoció del sector Escena 25, que passarà a estar adreçat a joves de fins a 30 anys, i no fins a 25 com fins ara. Aquesta mesura va en la línia de l'allargament que també s'ha fet del Carnet Jove i de la targeta de transport T-Jove fins a aquesta edat. El programa l'organitza la conselleria de Cultura per "afavorir l'accés a espectacles de teatre, circ, dansa i concerts" a través d'una aliança amb teatres i sales de concerts. Ara es vol fins i tot ampliar l'oferta en aquest sentit.

Xec escolar ampliat

El val escolar ampliat a l'ESO és una de les mesures estrella del debat –ja es va fer pública ahir dilluns–, "pensada per ajudar les famílies davant l'augment generalitzat de preus". Té un impacte "molt positiu" per a l'equitat educativa, segons Aragonès, i implica una inversió de 55 milions d'euros perquè els 800.000 alumnes del sistema educatiu puguin adquirir material escolar.

Projecte de llei per al cos d'Exterior

L'executiu també pretén crear un cos especialitzat d'Acció Exterior, com els que tenen la resta de països del món, per "normalitzar la presència de Catalunya" arreu del planeta. Per això, ha anunciat que aviat presentarà al Parlament un projecte de llei per captar personal expert amb capacitat en relacions internacionals i amb coneixement d'idiomes.

Altres mesures

D'altra banda, Aragonès també ha anunciat una bateria de mesures que es portaran al Parlament d'aquí poc, com el projecte de llei de canvi climàtic, el de retirada de l'amiant, l'impuls definitiu de l'educació sexual a les escoles i l'extensió total de la fibra òptica a tots els municipis. També ha insistit en el pla per oferir 10.000 pisos més de lloguer social a través de l'adquisició directa i, si cal, l'expropiació, una mesura ja havia anunciat al març. Un altre dels punts que ha destacat és la creació d'un fons Arrels per participar en empreses estratègiques de Catalunya i retenir els centres de decisió al país. Aquesta iniciativa ja la va avançar l'ARA fa uns dies.

stats