Llengua
Societat Salut 31/03/2023

La Vall d'Hebron no renova el contracte a la infermera que va fer el vídeo catalanòfob

La dona es va gravar dins l'hospital criticant el requisit del C1 de català a les oposicions

Ara
2 min
Una infermera de Vall d'Hebron critica que calgui el C1 de català

BarcelonaLa infermera andalusa que es va gravar a TikTok criticant els requisits del "puto C1 de catalán" per fer les oposicions mentre treballava a l'Hospital de la Vall d'Hebron, Begoña Suárez, acaba aquest divendres el seu contracte i l'hospital no l'hi renovarà, segons ha avançat VilaWeb i ha pogut confirmar l'ARA. A principis de març, la conselleria li va obrir un expedient per haver penjat un vídeo a la xarxa social que es va viralitzar en què menyspreava la llengua catalana. El gener del 2022 ja hi havia protagonitzat un vídeo mofant-se del gallec.

La noia va enregistrar el vídeo en horari laboral i atenent pacients catalans, dins l'espai laboral. Hi sortia acompanyada de dues col·legues i sentenciava: "Se va a sacar el C1 de catalán mi madre". La seva companya de Sant Sebastià, en canvi, que el parlava mínimament, deia que es presentaria a les oposicions i ella li retreia que li estava espatllant la reivindicació. La jove, de 25 anys i amb contracte a pediatria de la Vall d'Hebron des del juliol –quan van arribar d'Andalusia 300 sanitaris per cobrir places temporals–, tenia contracte fins al 31 de març.

Tant la Vall d'Hebron com el departament de Salut van obrir expedients per aclarir els fets, que ara quedaran sense efecte. "Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública. Des del centre fins al departament arribarem fins al fons de la qüestió", va dir el conseller de Salut, Manel Balcells. Suárez va assegurar que estava rebent "suport psicològic" per l'assetjament que ha rebut a xarxes i va demanar "disculpes a tots els que s'hagin sentit ofesos pel vídeo", del qual està molt "penedida".

Els professionals de la sanitat pública no tenen cap requisit lingüístic per treballar al sistema, però han d’acreditar el nivell C1 de català (l’equivalent a haver acabat la secundària) per estabilitzar la plaça.

stats